Pojdi na glavno vsebino

Kdo je moj učitelj?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Suverenost pred uradnimi avtoritetami znanja nas osvobaja.

Zelo smo občutljivi za zunanje dosežke ljudi in za oblast, ki jo kdo premore, premalo za to, kar kdo v resnici zmore.

Morda smo komaj doštudirali, pa srečamo koga, ki nima naše akademske izobrazbe, a je zelo prodoren in nas očitno prekaša po sposobnosti razmišljanja. Namesto da bi to videli in počastili, si takoj prišepnemo, da oseba nima potrebnih dokazov za svoje sposobnosti in da je zato ni treba preveč upoštevati. Ne pomislimo na to, česa bi nas lahko naučila, ne doživljamo njene avtoritativnosti, mogočnosti njenega duha.

Ta odziv je zelo pogost, če ne kar prevladujoč. Premalo smo svobodni pred uradnimi nazivi, premalo pa vidimo skrito veličino. Pred oklicanimi učitelji klecnemo prvi hip skoraj vsi. Vse to ima dve posledici: če se do nazivov dokopljemo, postanemo ošabni, pa se tega niti ne zavedamo. Če se do priznanj dokopljejo drugi, smo pred njimi nesuvereni in ponižani.

Svet oblastnega znanja ima moč nad našo dušo in le, če si to priznamo, postajamo svobodni. Ko srečamo veličino, ki je svet ne priznava, se približamo tudi svoji pristni veličini. Počastiti to, česar družba ne slavi, je opredelitev za bistveno. S tem prestopimo v senco zakritosti, v svet tistih, ki niso povišani, a so veliki.

Sijemo v temi, tako kot vse, kar ima lastno svetlobo.

Naš učitelj je vsak otrok, mladostnik, odrasli ali starejši človek, ki ga zagledamo v njegovi pristni podobi in v trenutku, ko je resnično velik. Pred našimi očmi namreč stori kaj občudovanja vrednega: ko globoko prisluhne, ko se zamakne v lepoto, ko se nasmehne iz čistega srca, ko je iskreno ganjen, ko se opraviči in je iskren, ko prosi za razumevanje in se ne ponižuje, ko se igra kot božji otrok sredi trenutka veselja in brezskrbnosti, ko je gol in krhek pred nami in se ne skriva …

Vsaka oblika predanosti pred presežnim je molitev. Ošabnost nam preprečuje, da bi videti, da bi cenili in častili sijaj dobrega, da bi znali moliti pred Velikim.

Skromnost nas poveže s skritim sijem v drugih in nam pomaga, da se navzamemo njihove žlahtnosti. Občudovanje vsega, kar nas navdihuje, nam omogoči, da se v nas pretaka svetloba drugih in da zažarimo tudi sami.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...