Pojdi na glavno vsebino

Kdo hoče pomilovanje in kdo podporo?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Važno je vedeti, kaj želimo delati, in tisto narediti s srcem. Šele potem smo zadovoljni s seboj in čutimo svojo rast in dostojanstvo.

Kdaj vem, kaj drugi v resnici želi od mene?

Če najdete večino spodaj naštetih dokazov, boste takoj vedeli, da gre za človeka, ki hoče pomilovanje in ne išče konstruktivne podpore.

  1. Kadar takoj odkloni vsak predlog in noče poskusiti ničesar novega, še več, o tem noče niti razmišljati.
  2. Kadar se ne odzove, ko izrazimo svoje potrebe, a obenem zahteva razumevanje zase.
  3. Kadar nam glasno ali molče očita naše dobro počutje ( kot da ga to boli).
  4. Kadar zatrjuje, da nas noče obremenjevati.
  5. Kadar opazimo, da ob vsakem srečanju ponavlja iste stavke in trditve glede sebe, ljudi in življenja.

Ta človek ne išče podpore za boljše življenje. Zakaj? Ker s tem nima kaj narediti. On (ona) išče koga, ki mu pritrjuje v obtoževanju sveta. Ne zanima ga stik s sočlovekom. Niti s seboj ne.

Zato trenutno ne rabi naše podpore za pomoč samemu sebi. Našega sodelovanja za premike proti rešitvi ne sprejema in ne išče.

Rabi in išče le pomilovanje in potrjevanje, da ni drugih možnosti, kot je ta, v kateri je. To lahko dobi od ljudi, ki si želijo druge pomilovati v skupnem pritoževanju. Teh je kar nekaj. Če imamo takeha človeka radi, ga lahko občasno obiščemo, a vedno v zavesti, kaj se dogaja.

Za nas je glavno, da vemo, ali želimo podpirati (sočustvovati in sodelovati v srečanju za skupni cilj) ali pa pomilovati. Eno izključuje drugo. V eni ali drugi drži tudi zelo drugače učinkujemo nase.

V pomilovanju dolgoročno krepimo svoje občutke krivde, prezremo svoje možnosti, sram nas je uživati in se veseliti, odklanjamo vzpodbudne in uresničene ljudi. Postajamo podobni svojim varovancem.

Kadar kdo zahteva pomilovanje, mi pa ga ne damo, to ne pomeni, da mu odrekamo podporo. Lahko mu povemo, kaj ponujamo in česa ne. Nikogar nismo dolžni pomilovati, ker to zahteva.

V bistvu nam sporoča, da trenutno ne išče načina, da bi se počutil bolje.

Zato pazimo, kadar se zalotimo, da pomilujemo. Istočasno namreč začnemo drseti proč od vsega, kar nas osvobaja in krepi. Obenem se oddaljujemo od ljudi, ki bi jih lahko podpirali in ki smo jim resnično potrebni in koristni.

Podpirajmo pomladne sile v sebi in drugih, če hočemo podpirati, kar bo dalo dober sad.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...