Pojdi na glavno vsebino

Kako zmedemo otroka ...

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Biti ob otroku in ne kar naprej posegati? To je danes res redka sposobnost med odraslimi.

Jesenski dan. Na plaži sta se igrala dva otroka z dedkom in babico. Tam sem bila celo uro in babica ni niti pet minut odnehala. »Pazi, da ne padeš«. »Ne porivaj ga«. »Zakaj hodiš tja, udaril se boš.« »Poglej, kako je to lepo.« »Pojdi tja, tam se lahko lepše igraš.« »Ne tekaj tako hitro, lahko padeš na kamnih.« »Glej, kako zanimivo drevo.« »Ne plezaj tja, je nevarno.« In tako naprej. To sem že pogosto videla, a tokrat sem opazila še nekaj drugega. Kako se počuti otrok ob nenehnem bombardiranju opozoril, vabil, spodbud in preusmerjanja? Postalo mi je jasno, da izgubi smer, stik s tem, kar se v njem dogaja in kar ga usmerja v pristno odzivanje.

Ne more opaziti, kaj mu je lepo, kaj bi poskusil, ne more se zagledati v nič, ničesar ne more doživljati, kar bi izhajalo iz njega samega. Odvadi se čutiti in izbirati. Ne more želeti, izpeljati in doživeti posledic svojih odločitev. Naslednji korak je raztresenost in odklop (ne poslušam več), še naslednji pa hiperaktivnost, razdraženost ali potrt umik v lenobnost, ko ti je vseeno, saj nimaš nobene besede pri tem, kar bi rad slišal, videl, naredil … občutil.

Tudi obsesivna navada, da otroka kar naprej poučujemo z neštetimi informacijami in ga vozimo naokrog, da bo čim več znal, ne pomeni, da se bo otrok res povezal s svetom. Naučili ga bomo videti, kar vidimo mi, to je vse. Spremljati otroka v odkrivanje sveta ne pomeni, da je vsak hip učna ura, ampak da odgovarjamo na njegovo spontano radovednost in smo živo prisotni.

Ne počnimo tega z otrokom. Pustimo, da sam vzpostavi stik z okoljem z nami ob strani, a po svoji meri. Dajmo mu časa, prostora. Naučimo se tihega in živega spremljanja, čudenja, in odkrili bomo, da nam otrok lahko razodene svoj pogled na svet in da je to lahko bolj zanimivo od naše izobrazbe.


Oznake: za starše samostojnost spremljanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...