Pojdi na glavno vsebino

Kako veš, da te moški ljubi?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Kako veš, da te moški ljubi?

Drugi navadno opazijo, ali je ženska ljubljena, ona pa pogosto ne.

Zelo znan italijanski psiholog Massimo Taramasco (meni sicer nič simpatičen, a to ne pomeni, da nima kdaj prav), objavlja (youtube) zelo gledane prispevke o odnosih, zlasti o partnerstvu. Seveda deli preproste recepte, zato ima tudi velik uspeh. Toda po drugi strani me je pritegnil prispevek: Kako veš, da te moški ljubi? Zakaj?

Spomnila sem se na neštete dijakinje iz svoje šolskega življenja, ki so dobesedno izgubile svoj obraz v zaljubljenosti in pogosto s fantom, ki jih sploh ni spoštoval. Spomnila sem se seveda tudi sebe in svojega popolnega pomanjkanja ločevanja med tistimi, ki so me imeli radi, in tistimi, ki so me videli kot plen ali trofejo.

Objavljam, kar pravi (malo skrčeno in prirejeno) v omenjenem prispevku Kako veš, da te moški ljubi?

  1. Ko si v družbi z njim, te obravnava kot pametno, sposobno in važno osebo, in imaš občutek da se ob njem tvoje samospoštovanje še poveča. Zna te ovrednotiti (torej ne gre za pohvale glede lepote, videza, za to, da se postavlja s tabo).
  2. Išče bližino tvojega telesa pogosto in ne le za seks. Daje ti občutek, da ga tvoja fizična bližina oživlja, umirja, veseli.
  3. Zate naredi stvari, ki jih za druge ne dela.
  4. Ko je s tabo, se ne zanima za druge ženske kot moški, čutiš, da si najpomembnejša in kot ženska prva in na posebnem mestu v njegovih očeh.

Seveda nam je vsem jasno, da to ni dovolj za ljubezen. A kdo bi lahko rekel, da ni vse to zelo pomembno?

Obenem M.T. opozarja tudi na žensko težnjo, da hočemo, da je partner VSE, namesto da bi živele tudi svoje življenje, in na to, da s tem pademo v podrejenost in izgubo privlačne moči.

Naj malo poglobim to temo.

Tisti, ki hodijo na Vero vase, so že velikokrat slišali za osnovno teorijo odnosov, kot jo utemeljuje Josipa: da lahko res dobimo VSE, a od MNOGIH ljudi, ne le od enega. In da je pogoj tudi ta, da poznamo svoje potrebe in globlje želje in lahko potem tudi najdemo prave vire za dušo in telo in tudi pravega partnerja, seveda.

Torej naj bi že vsako dekle vedelo: spoznaj, kaj in kdo te res oživlja, ovrednoti in privlači, imej svoje zanimivo življenje, polno odnosov, občutkov in doživetij. Naj ljubljeni fant ne bo edini vir vsega zanimivega, lepega in navdihujočega. Ne obsedaj ga s svojo lakoto po lepih občutkih, ne bodi odvisna od edinega vira svoje sreče. Najdi obilje po svoji meri tudi drugje!

Tega v ženski vzgoji nikoli ni bilo, zato mnoge odrasle ženske rabijo veliko časa (tudi jaz …), da sploh dojamejo, kaj pomeni samostojno in polno, enakopravno življenje ob moškem.

Tu se seveda odpre še veliko vprašanje: ali dekleta sploh vedo, kdaj ljubijo, kdaj pa si samo domišljajo svoja čustva? Ker ni važno razumeti le, ali te on zares ljubi, ampak tudi, ali ga ti ljubiš. Kaj vedo dekleta in fantje o svojih čustvih in edinstvenih potrebah pred poroko?

Naj se čudimo, da se toliko zakonov razdre in toliko parov razide (in potem tudi ne gre na kaj boljšega), če vsega tega v našo vzgoji že stoletja pred nami v našem rodu ni bilo? Ali ne bi bilo lepo, da za vse to kaj naredimo ... še najprej pri sebi?


Oznake: osebna rast partnerstvo

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...