Pojdi na glavno vsebino

Kako spustiti na dopust slovenske matere in žene?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Lepa slovenska beseda dopust nam narekuje, da si dopustimo misliti prav tisto, česar si navadno ne.

Kako odpeljati sebe v otroško počitniško veselje?

Samo vsaka zase lahko zelo točno ve, česa je potrebna. Kaj vedno odrivamo na stranski tir, ker je važno vse drugo? Katere želje nikoli ne pridejo na vrsto?

Vsi vemo, da je bistvo stresa pritisk. Vse, kar mora biti. Idealni dopust je res mora prve vrste.

Biti mora lepo. Biti mora lepo za vse. Biti mora zanimivo. Biti mora zabavno. Biti moramo končno skupaj. Srečni. Nekam je treba iti, kjer bo krasno. Kdo je zadolžen, da bo tako?

Ženske imajo navado, da se za dopust še bolj obremenijo in utrudijo kot običajno. Kajti vse mora biti urejeno kot doma, spet naj jamčijo idealno družinsko življenje s to razliko, da je treba doseči vse v težjih razmerah in novih okoliščinah: v hotelu, v prikolici ali avtodomu, v hotelu ali šotoru, v sožitju s sorodniki v skupni hišici (aj aj…).

Predlagam, da se vsaj enkrat na leto pošteno zazremo vase in pomislimo dvoje.

  1. najprej premislimo, kako bi lahko vsa ta dopustniška pričakovanja porazdelile po celem letu in se naravnale na naravno in resnično potrebo vsakega človeka, da občasno, redno in izdatno počiva in se razvedri
  2. potem pa premislimo, česa smo zares potrebne

Ni lahko, a dopust je lahko veliko lažje doživljati in načrtovati, če mislimo, da gremo na dopust na primer štirikrat letno in da se bomo tega držale zares ter bodo pri tem občasno upoštevane potrebe vseh.

In katere so naše potrebe? Mama malih otrok gotovo ne rabi predvsem ali vedno potovanja s celo družino. Rabi čas, da se naspi, da je nič ne skrbi, da ji kdo streže, da ima čas za vse, kar ji med letom manjka. In da se to ne zgodi samo enkrat letno. In da včasih potuje tudi sama, če je vedno doma.

Predlagam, da premislite tole:

  1. Kaj bi bilo zame zdaj idealno glede na to, kako se počutim?
  2. Koliko bi bilo važno, da si do dam?
  3. Zakaj si tega ne organiziram?
  4. Kako bi lahko to izpeljala v bodoče in uporabila del letošnjega dopusta, da to premislim in naredim prvi korak?
  5. Kdo mi lahko pomaga, da ne bom spet pozabljala nase?

Poletje je tudi naše in pride samo enkrat na leto. Vsaj kakšen dan popolne svobode pripada tudi ženam. Da pogledamo naprej (in nazaj) in izberemo naslednji korak, ki bo svobodnejši od prejšnjih.

Čakajo nas odkritja! Kajti v nas živi divja gozdna deklica, ki bi se rada spustila z drevesa v naše življenje in nam vlila novega veselja!


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...