Pojdi na glavno vsebino

Kaj veš in kaj znaš

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Kaj veš in kaj znaš

Vedeti je stanje uma. Znati je stvar telesa.

Resnično kaj obvladati pomeni, da znamo tisto izpeljati od začetka do konca in v različnih okoliščinah. Načrtovalec je um. Izvajalec je telo.

Lahko načrtujem, da bom s kom izpeljala miren pogovor. Vse imam zapisano ali pripravljeno v svoji glavi. Toda ko se sprožijo besede in se zažene kolesje odnosa, bo možno le tisto, kar obvlada moj izvajalec. Moj dih v tem odnosu, moje glasilke, moj pogled, moja tkiva, moje mišice, moja drža … vse to se bo izražalo mimo moje volje. Resnično občutenje prevzame vajeti dogajanja in postane mi jasno, kaj dejansko obvladam, znam, zmorem, kaj pa je bila le pobožna želja.

Resničen razvoj se pokaže v občutkih in v novih odzivih telesnega delovanja, v dejanjih ... ali pa ga v resnici ni. Zastal je v mentalnem svetu misli, namena, želj, ki se ne znajo še utelesiti.

Kar vemo, poskušajmo narediti. pošteno opazovanje lastnih dejanj in odmevov v svetu nam pove, kje smo.

Nič ni narobe, če smo v prvem razredu osnovne šole.

Veličina učenca je v tem, da zaupa v učenje in v rast, da ima čisto srce in da ima rad dobrega učitelja. Ure veselja ob tem, ko se razvijamo, so vedno na poti do nas, potrebni smo jih in zaslužimo si jih. Da le opustimo nadutost in zahteve tistega v prvi klopi, ki hoče biti prvi in vse znati.

Velika učilnica življenja ima prostor za vse nas, saj do smrti še nismo odrasli.


Oznake: osebna rast razvoj

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...