Pojdi na glavno vsebino

Kaj v tebi je vredno tvoje pozornosti?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Kaj v tebi je vredno tvoje pozornosti?

Nekateri občutki se kar naprej vsiljujejo, drugi pa ne pridejo na vrsto. Lahko je drugače.

Navadno se vsak od nas najbolj ukvarja predvsem z nekaterimi deli sebe, ostalo pa sameva in hira.

V naši notranji deželi je veliko pokrajin: prostori nejasne žalosti, prostori osrečujočih uspehov, prostori najlepših spominov, ki ogrejejo srce, prostori hrepenenja, ki še čaka na uresničenje, prostori pekočih in nepotolaženih bolečin, prostori milosti in razodetja.

Opažam kako pogosto ljudje zahajajo v vedno isti prostor sebe. Ne zavedamo se, da bi lahko obiskovali tudi vse ostale kotičke in pokrajine svojega sveta. Redki med nami se držijo pravila, da obiskujejo vse dele svoje notranje domovine in da zavestno vsakemu namenijo častno mesto. To bi krepilo naše življenje kot celoto in nam dajalo moč, da bi bili kos res vsemu, kar se lahko zgodi.

Večinoma padamo v skrajnosti. Nekateri vsak dan obiskujejo pretežno svojo žalost, boleče spomine in kamnita brezna, iz katerih je potem mučno izplezati. Srečni, obsijani in živi deli dežele samevajo.

Kako naj nas svetli dosežki hranijo in navdihujejo s svojo lepoto, če nas ni nikoli tam?

Nekateri pa bi radi ostajali samo tam, kjer je najlepše. A zanemarjeni in prezrti deli notranje domovine trpijo in hirajo v svoji hudi potrebi po negi in zdravljenju, njihova prezrta bolezen se medtem širi.

Opazite kako preživljate dan. V kaj se pogosto vračate s svojo mislijo? Kateri občutki se prebujajo kar sami od sebe? Kaj ima skoraj vedno prednost?

Ukvarjajmo se danes s tistim delom svoje dežele, ki sameva.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...