Pojdi na glavno vsebino

Kaj si nalagajo ženske

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Otroštvo, v katerem nismo mogle biti brezskrben otrok, nam je pustilo občutke tesnobe in prisilne delavnosti.

Mali heroj

Otrok, ki živi v družini alkoholikov, depresivnih, neodgovornih ali drugače obremenjujočih staršev, se počuti, kot da mora reševati družino. Nenehno je čustveno zaposlen s tem, da preprečuje možno katastrofo, domišlja si, da to res lahko doseže, in odrašča v neizmerni obremenjenosti.

Nujna obremenitev

Ko odrastemo, se to nadaljuje. Ta teža na plečih je del nas in če je ne čutimo več na sebi, nas začne grabiti strah. Naše telo se je naučilo tesnobnega stanja, zatajevanje lastnih potreb daje občutek varnosti in iluzijo, da vse nadziramo. Brez teže tega pritiska nad seboj ne moremo.

Zato ženske nikoli ne pridemo na vrsto za brezskrben oddih, vse je treba prej postoriti. Poskrbeti moramo, da bo vse v redu in da ne gre kaj narobe, vse predvideti.

Šele potem, če ostane kaj časa, se bomo posvetile sebi. Ni pa rečeno, da bo to posvečanje sebi v zvezi z našimi globljimi občutki. Verjetno bo podobno spet novi dolžnosti: sebe spraviti v red, postati boljše, urediti vse, kar ne gre, in to čim prej, ne zamujati dragocenega časa …

Brezskrbnost … je naporna

Če se prepoznate v tem portretu …. pozdravljene v dobri družbi! Večina žensk, ki jih poznam, je ujeta v ta vzorec, in tudi meni sami je zelo domač.

Šele iskanje razbremenjenosti in polne brezskrbnosti nam lahko povrne zdravi čut zase. Samo trenutek, ko ni treba nič doseči (če v njem vzdržimo vsaj pet minut …), nas približa pravim občutkom in posveti v našo megleno dolžnostno tesnobo.

Nekaj vprašanj v ljubezni do sebe

Privoščimo si ljubeče soočenje s seboj: ali ni končno čas, da se lotimo odlaganja te tesnobne napetosti, tega nenehnega priganjanja? Vse je lahko past in posledica notranje prisile, celo naša objektivno najplemenitejša dejanja: študirati, se odločiti za ustvarjalni projekt, postaviti na noge novo dejavnost, imeti še enega otroka, sodelovati pri še eni pobudi.

Vse je dobro preveriti. Samo popolna iskrenost s seboj nas lahko reši samoprevare in tega, da bi ponavljale usodo matere, babice, žensk našega rodu …

Kaj si nalagamo iz občutka ničevosti, nemoči in strahu pred morečo vestjo, ki zahteva nenehno samoodpovedovanje prostemu času, ugodju, miru … vsemu, kar je »izguba časa«? Dajte preobremenjeni ženski prosti dan … in ga bo verjetno izgubila v pospravljanju, zaostalih opravilih ali slabi volji in nemoči …

Zdravilno "izgubljanje časa"

Tega se v otroštvu nismo naužile in prav zato smo tega tako potrebne, če hočemo kdaj začutiti svojo ustvarjalno moč. A obenem nam tega ne morejo podariti drugi. Garaške tesnobe se rešimo s tem, da SI SAME PREDPIŠEMO in vadimo minute brezskrbnosti. Razbremenjenosti se moramo šele naučiti. Načrtno, ljubeče in doseldno izgubljanje časa je ena najbolj zdravilnih vaj.

Naše otroštvo še čaka na nas …Naj bo dobrodošla vsaka minuta, ko nam uspe dati prostor tej svoji neuresničeni sanji.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...