Pojdi na glavno vsebino

Drugačna vprašanja za nove odgovore

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Drugačna vprašanja za nove odgovore

Nekateri nikoli ne razmišljajo o sebi, drugi nenehno in vedno enako. Iščimo zdravo raznolikost, iščimo nov pristop.

Zato, da se znajdemo v življenju, je seveda važno, da kdaj pogledamo vase.

Živeti brez notranjega dialoga pomeni, da znamo vedno samo reagirati le na podlagi trenutnega impulza ali pa z avtomatiziranim pritiskanjem na zavoro. Kdor nikoli ne razmišlja o svojih občutkih, izkušnjah, stiskah ... si ne ustvari znanja in orodja, s katerim bi jih lahko reševal.

Tudi dialog z drugimi je omejen le na izmenjavo impulzivnih ali zavrtih reakcij. A tudi nenehno razmišljanje o vsem, kar nas tare, ne koristi, če se vrtimo v istem labirintu. 

Če si postavljamo vedno ista vprašanja na isti način, si dajemo tudi vedno iste odgovore. Brez novih vprašanj pač ni novih spoznanj. 

Razvijati sposobnost razmišljanja o sebi pomeni, da se učimo postavljati sebi nova vprašanja: kako bi si lahko pomagali, kot si še nismo, kje je možna pomoč, česa še nismo nikoli speljali do konca, kje je podrobnost, ki smo jo morda prezrli ... To nas postavlja v svet možnega, neodkritega, naše misli se lahko dvignejo in se svobodno razgledajo naokrog. Ko se zalotimo v premlevanju, lahko naredimo nekaj dobrega zase. Rečemo si: »STOJ! TO SMO ŽE SLIŠALI! V TO SLEPO ULICO SMO ZAŠLI ŽE VEČKRAT. POZNAMO JO!!!

"Imaš kakšno novo zanimivo vprašanje zame? Nov zorni kot?"


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...