Pojdi na glavno vsebino

Kaj je naboj v odnosih?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Kaj je naboj v odnosih?

Naboj je skupek močnih sil v ozadju, ki delujejo, ko doživljamo drugega. Zelo so različne in pogosto v konfliktu, zato smo do drugega v nezavedno bojnem stanju.

Veliko vlogo v napetostih med nami imajo skrita, neizpovedana pričakovanja.

Pričakovanja so močna sestavina vsakega naboja. Pričakujem si, da ... ne pomeni le, da na nekaj čakamo. V resnici pomeni, da nekaj zahtevamo.

Zato se v primeru, da drugi tega NE naredi (in to počne pogosto) razburjamo, jezimo, trpimo, očitamo, nestrpno čakamo, da se spremeni … To pa gotovo ni vzdušje, v katerem bi drugi lahko zaživel, zadihal ob nas. Zanka je v tem, da bolj kot nase mislimo nanj. S seboj se ne ukvarjamo, samo to nas tesnobno žene, kako doseči spremembo pri drugem. Tudi prepričanja imajo svojo vlogo. Mogoče jih sploh ne poznamo, pa nas vodijo. Na primer: »Če ga bom znala prepričati, me bo uslišal.«

A največja težava je v tem, da se vsega tega največkrat NE zavedamo. Tega tudi ne povemo. Samo žene nas.

Poglejmo to tragikomično ujetost od blizu. Kako bi bilo, če bi se na primer ženska res zavedala svojih prepričanj in pričakovanj do partnerja in mu jih tudi glasno povedala pri obredu?

Tole nosi v sebi marsikatera, ki se je odločila za poroko in je zaljubljena.

»Ti, ker si se odločil zame, boš pripravljen mene občutiti vsak dan, ne glede na svoje počutje, svoje pretekle izkušnje, svoje odnose s starši, svoje skrite strahove, svoje nepriznane sence, svoje še nepoznane želje, svojo neizkušenost. Znaš boš vedno ljubeče povedati, kaj rabiš, in sprejeti, če ne bom znala dati, in še in še potrpežljivo počakati, da bom idealna. Vsako moje počutje ti bo jasno in sprejemljivo, ničesar na meni se ne boš bal, vse bo dobrodošlo, vse moje želje boš razbral in mi pomagal, da jih povem tako, da mi ne bo težko. Vsako mojo pripombo boš vzel skrajno resno in boš našel način, da mi ustrežeš. Vsak dan boš znal pokazati, da sem zate lepa in privlačna kot v prvih časih. Obkrožal me boš z darili, cvetjem in zaljubljenimi pogledi in besedami ... Glede dela, denarja, odnosov s sorodnik, otroki ... ne boš ustvarjal nobenih težav in vse bo šlo tako, da bo meni dobro. Tudi jaz bom taka. Vse bom razumela o tebi, vse naredila ne glede na svoje počutje, meje, vzgojo, strahove, nepoznane globine v sebi, pomagala ti bom, da boš idealen mož zame. Oba hočeva isto in ni težav v razumevanju, saj imava enake potrebe, enake cilje, noben resen zaplet ni možen, ker bova iskrena in predana, torej idealen par.

Zakaj vemo, da ona res vse to pričakuje? Ker je prizadeta in razočarano, ko se zgodi, da ni tako. In kako vemo, da je prepričana, da se bo vse zgodilo samo zato, ker verjame? Ker ne naredi nič, da bi takoj preverila, kaj se res dogaja, ampak nadaljuje na isti način kljub bolečini 10, 20, 30, 40 let ... ali kar do konca. V vedno večjem naboju in razdalji od drage osebe in v kratkotrajnih poskusih lajšanja stiske, ko je prehudo.

Res ni možno drugače? Je. O tem bo govora v novembrski delavnici Vera vase.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...