Pojdi na glavno vsebino

Kaj imajo drugi, kar meni manjka, da so uspešni?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Marc Maron, faliran komik, je iz srca sovražil izredno uspešnega prijatelja in se letapredajal zavisti in samopomilovanju. Ko si je končno priznal, kaj to pomeni, je zaslovel tudi sam.

Resnična zgodba mi je všeč zato, ker prikazuje neko resnico, ki velja za vsakogar izmed nas. Neštetokrat sem preverila, da drži: nizkotne težnje nas uničujejo, a ko si jih pirznamo, nas rešijo.

Marc in Louis sta bila prijatelja. Marc je Louisa marsikaj naučil in mu na začetku precej finančno in tudi drugače pomagal, ko sta se skupaj prebijala kot komika. Toda Louis je izstopal, razlika med njima je bila vse večja in nazadnje je postal izjemno uspešen, Marc pa ne. Izkazalo se je, da ne moreta nastopati skupaj ali zasloveti vzporedno, ker je bil Louis genialen komik. Marc je v avtobiografiji Attemping Normal priznal, da je bil zanj prijateljev vzpon kot umiranje. Sam pravi, da ga je žrlo leta in leta, zavist se je nezadržno širila, motil ga je že uspeh kogarkoli na kateremkoli področju.

Grenkoba je postala tako vseobsegajoča, da je začel dojemati, kako je v vsem skupaj nekaj bolnega. «Začutil sem, da je nečesa v mojih čustvih preveč. Užaljenost je bila prevelika. Vztrajanje v njej pretirano. Objest, da mi delajo krivico, je bila prekomerna. Prav s tem sem samega sebe izrinil iz življenja.«

Tudi v osebnem življenju je prevladovala Marcova zagledanost v lastno mučeništvo. Poročil se je dvakrat, a obe ženi sta ga zapustili iz podobnega razloga, saj v svoji zamerljivosti ni bil sposoben dajanja. Pravi, da je po 44 letu, ko ga je zapustila tudi druga žena (o obeh opravi, da sta bili ljubeči in velikodušni), končno začel zares trpeti, medtem ko je bil prej samo užaljen. Dobro opisuje razliko med bolečino in užaljenostjo. V bolečini je resnica, v užaljenosti samopomilovanje in beg pred resnico.. Ranjeno samoljublje govori:« Kaj mi revežu, ki si tega ne zaslužim, po krivici delajo! Vsi so proti meni!«. V bolečini pa le žalujemo in ne obsojamo sveta:« Ostajam brez tebe, ki si mi dragocen(a), pogrešam te. Kje si …?««

Po tem vpogledu vase, v katerem se mu je razkrila nizkotna drža, na katero je bil samoljubno navezan, je sklenil, da začne znova. Poskusil je graditi iz tega, kar je zdaj vedel o sebi.

Začel je v domači garaži z intervjuji, v katerih je iskal resnico v sogovorniku prav s pomočjo nove iskrenosti do sebe. Oddajo si je bilo mogoče ogledati po internetu (prodajal jo je za dolar in 99 centov dvakrat tedensko). Pravi: »Želel sem razumeti sebe s tem, da sem se pogovarjal z drugimi.«

Njegovi intervjuji so imeli posebno moč prav zaradi tega iskrenega iskanja in odnosa s sogovornikom, v katerem je bilo čutiti njegovo močno predanost pristnemu stiku. V trudu za lastno očiščenje in v odklonu sprenevedanja mu je uspelo graditi drugačne pogovore, kot smo jih vajeni. Najbolj pretresljivo pa je bilo gotovo srečanje pred kamero z bivšim prijateljem Louisom ter odkrito priznanje večletne in divje zavisti. Skratka, danes Marc ve, da je bil glavni razlog za njegov bivši neuspeh to, da je bil jezen na svet in seveda na vse, ki uspejo (ne le na Louisa). Tudi trmasto vztrajanje, da mora uspeti tam, kjer je uspelo Louisu, je igralo svojo vlogo. Neuspešni ljudje praviloma vedno vztrajajo na področju, ki ni zanje, in nočejo iskati svojega prostora pod soncem v novi smeri, skromno in resnicoljubno. Pa je zaklad prav tam.

Meni ta zgodba spet pove, da je kroničen neuspeh vedno povezan s tem, da ne vidimo vase, da ne dojemamo moči svoje grenke zavisti in da ne poskušamo dojeti in ovrednotiti svojih izkušenj. Kadar se počutimo ničle, je to pravzaprav enkratna priložnost, da res postanemo ničle v smislu, da začnemo znova. Lahko spremenimo svoj odnos do sebe in dojamemo, da nismo take reve, kot mislimo. Prav iz svoje navidezne bede lahko v trenutku resnice zagledamo pred seboj novo obzorje.

To je tudi tema letošnje Vere vase .


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...