Pojdi na glavno vsebino

Kaj gradi mostove med nami in drugimi?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Kaj gradi mostove med nami in drugimi?

Morda se ne znamo zanimati za druge. Čeprav se trudimo, žrtvujemo in skrbimo.

 

Večino življenja sem preživela v občutku hude osamljenosti, v iskanju načina, da bi me drugi imeli radi. Veliko sem naredila zastonj, se žrtvovala, skrbela za tega in onega. Prezrla pa sem, kako sem ob tem prizadevanju kritična, kako ocenjujem, kako mi nič ni dovolj. Po letih Vere vase sem počasi dojela, da ustvarjam svoj samotni svet iz sebe, iz naboja in bolečine in da so mostovi do drugih podrti. Moj trud je ustvarjal samo puščavo.

Po petdesetem letu sem začela odkrivati kaj pomeni pozornost in kaj je resnično zanimanje za druge.

To odkrivanje je bilo mestoma težka izkušnja, obenem pa veliko olajšanje. Največja in prva ovira na tej poti je kritičnost. To je nesposobnost, da bi druge gledali naklonjeno in brez zahtev, strpno in podporno. Morda smo celo prepričani, da je nenehno kritiziranje upravičeno in pravilno, saj toliko naredilo zanje!

Pozornost

Naklonjeno opazovanje pomeni, da drugemu dopuščam, da je, kar je in da predpostavljam, da to pravico tudi ima. Naš bližnji ne potrebuje našega dovoljenja, da je tak, kot je. S to pravico se je rodil prav tako kot mi. Svoj prostor, čas in moč lahko uporablja po svoje. Če nam ni prav, poskrbimo zase, ne za to, da se on spremeni nam na ljubo!

Tisto, kar verjamemo, da je prav, uveljavljamo samo v sebi, ne na njegovem »ozemlju«. Pozornost namreč ne pomeni, da k vsakemu opažanju dodamo svojo oceno in mnenje. Nasprotno, pozornost zajema vse, vidi kaj je res, a ne obsoja. Obnaša se kot gostja na obisku. To velja celo za naše otroke, za partnerja in za starše. Vsak človek ima svoj nedotakljivi prostor v katerega nas lahko povabi ali pa ne, za določen čas in pod svojimi pogoji. Isto velja za nas. Potem pa izbiramo kaj sprejeti in kaj ne.

»Suvereno državo« drugega priznavamo, pa naj nam je njena ureditev po volji ali ne. Lahko se zanimam za zgodovino te »države«, za to s kom se povezuje ali s kom je v konfliktu. To pomeni, da se zanimam za zgodbo v kateri človek živi, za zakone, ki se jim podreja, za vse kar mu je samoumevno, nam pa ne. To je prava pozornost. Taka pozornost ni zvedavost, je razgledovanje po prostoru v katerem semin iskanje načina, da bi speljal sožitje na najboljši način.

Navadno te drže ne zmoremo in se je šele učimo, ker smo vzgojeni v ocenjevanju, pritisku in usmerjanju.

Zanimanje

Zanimanje za druge je še stopnja več, nadgradnja pozornosti. Ne gre za zaskrbljenost ali željo, da bi kaj dosegli od drugega. To je pritisk, premoč naših potreb nad njegovimi. Zanimanje je sonce, ki sije na drugega, samo to. Ker pa vsakega človeka vodijo predvsem njegove želje in potrebe, me zanima kaj to bitje potrebuje?

Ob tem kar prepoznam, tudi čutim ali želim kaj lepega ponuditi, si kaj izmenjati, kar je dobro za oba. Kar potrebuje pa zelo pogosto ni tisto kar bi mi radi, da bi potreboval! Zato v zanimanju ni želje, da bi drugega popravljali, usmerjali ali obvarovali s svojo skrbjo.

Srečanje

Zanimanju lahko sledi srečanje. A prej smo šli skozi pozornost in zanimanje.

Ničesar ne zahtevam in drugega ne ocenjujem. Samo zbiram občutke o tem kar drugi resnično je, čuti, želi in živi. Obenem doživljam kako vse to deluje name. Čutim odgovor, ki prihaja in svoj odziv.

Moja drža pozornosti in zanimanja omogoča čudež stika, če drugi želi.

Stika ni mogoče ne naročiti ne zaukazati in tudi izprositi ne.

To je darilo za nas, če znamo biti pozorni, spoštljivi do drugačnosti svojega bližnjega in do sebe, kot v resnici smo in zmoremo. Če znamo počakati, če znamo sprejeti, da drugi stika noče. Celo sprejemanje zavračanja je lahko stik.

Ta drža preprečuje osamljenost, konflikte in rane. Podarja nam suverenost in obilje stikov.

Odgovor na vprašanje zakaj so nekateri tako sami in kako do srečanja, prijateljev, partnerstva je skrit v vprašanju:
Koliko te res zanimajo drugi? Kakšni morajo biti, da te sploh zanimajo? Koliko čiste pozornosti do drugih je v tvojem dnevu?.

Vabljeni v raziskovanje sebe. Vsako odkritje te resnice vam podari nov most do drugih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V


Oznake: osebna rast stik

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...