Pojdi na glavno vsebino

Je res vse negotovo?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Je res vse negotovo?

V času, ko se rušijo vse gotovosti, lahko prepoznavamo razliko med površnim in trajnostnim življenjem. LAHKO delujemo na prihodnost.

Prihodnost je res nepredvidljiva, dogodkov v svoje dobro ne moremo naročati in zapovedovati. Nikoli ni jamstva za naše načrte. A na prihodnost lahko delujemo globoko in trajnostno in se počutimo varne.

Vse, v kar vložim, ko gradim svoje življenjske sposobnosti, ima predvidljiv in zajamčen izid: več veščin za preživetje, večja sposobnost povezovanja, ustvarjanja in izkoriščanja danih možnosti, več možnosti za veselje in izpolnjenost.

Kdor se uči pristne potrpežljivosti in miru (proti vdaji in pasivnosti), ta ima vsak dan več moči in lahko predvideva, da je bo imel jutri še več. Utemeljeno računa na to silo v sebi.

Kdor se uči posluha in iskrenega tkanja vezi, ko gradi odnose, lahko z gotovostjo računa, da bo tega vse več, da bo ljudi, ki ga bodo sprejemali, cenili in ljubili, vse več, ali da bo vez s tistimi, ki že so, še bolj izpolnjujoča, in s tistimi, ki so nedostopni, vse manj boleča.

Kdor se uči poslušanja sebe, lahko z gotovostjo računa na rastočo jasnost, na notranjo trdnost, ki je vedno prožnejša, na vedno subtilnejše občutenje, ki ga nikoli ne zapusti in ga zna obvarovati pred prevaro in nasiljem.

Zato je res veliko nepredvidljivega, a še več je predvidljivega: tisto, v kar trajnostno vlagamo, rojeva predvidljivo življenjsko moč. Tisto, kar delamo tjavendan, približno in na hitro, gre prej ali slej v nič. Oboje gotovo drži brez izjeme.

Trajnostno življenje pomeni, da spustimo vse iluzije, vso površnost, vse približno in samovoljno in se ukvarjamo le s tem, kaj je res kakovostno, kar res velja, saj smo preverili, da je vredno.

To nas obvaruje pred vsako izgubo, vsakim polomom in vsakim muhastim spreminjanjem razmer.

Vedno, ko se bodo tla spet zatresla in nas bo vrglo iz ravnotežja, se bomo znali uloviti in najti-izumiti držo, ki omogoča živost.

Negujmo svojo prihodnost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...