Pojdi na glavno vsebino

Izpolnjenost je boljša beseda kot sreča

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Izpolnjenost je boljša beseda kot sreča

Kako na nas učinkuje prva, kako pa druga?

Življenje nas včasih obdari in zato rečemo, da imamo srečo, saj prepoznamo naklonjene okoliščine. »Še sreča, da me ni bilo na vlaku, ko je iztiril …« Pogosto tudi računamo na tako srečo ali zavidamo tistim, ki jo imajo.

Tudi zlata doba, češ, nekoč vse bo šlo gladko, so pogoste sanje. Nekateri sanjamo, da bodo naše težave minile zato, ker bomo naredili kaj čudežnega in mogočnega, kar spremeni življenje v blaženo stanje. A sanjati nezahtevno življenje nam ustvarja težave. Ne moremo preprečiti zapletov in težkih izkušenj. Sanjati srečo zato v bistvu vodi v nemočno pričakovanje, da nam bo usoda prihranila bolečine, izgube in stiske, in seveda v pritoževanje, ko nam jih ne. Ob takih sanjah smo lahko samo nemirni, ošibijo nas.

Izpolnjenost pa pomeni, da se iz srca posvečamo pomembnim željam in da svoj načrt prilagajamo in izpeljujemo mimo vseh ovir. Na poti, ne le na koncu vidimo vrednost svojega dela in na vsakem koraku doživljamo polnost te zvestobe. Beseda nakazuje, da si izpolnjujemo željo, v katero veliko vlagamo, jo predano negujemo in ljubimo. Ni potrebno, da gre za velike načrte. Dovolj je včasih že to, da smo speljali zahteven dan in nismo izpustili iz rok vsega, kar nam je pomembno. Izpolnjenost občutimo, kadar doživljamo, da ostajamo zvesti globokim odločitvam. Daje nam korenine, čutimo svoje temelje in trdno, varno stojimo sredi svojega življenja.

Zato iščimo izpolnjenost. Na naših seminarjih besedo sreča bolj malo uporabljamo, ker se raje usmerjamo v vse, kar je možno graditi v sebi in z drugimi in gotovo deluje. Obljubljati komu, da bo srečen, ni pošteno, ker je vsako človeško življenje zahtevno. Obljubiti, da bo bolj izpolnjen, varen v sebi, povezan z drugimi, mirnejši in sposobnejši za plovbo v viharnih časih, to pa je možno.

Sanjati izpolnjenost nam daje smer in moč. Take sanje odpirajo oči, a tudi obzorje. Navdihujejo dobre odločitve, poštene so, ko obljubljajo uresničenje.

Usmerjajo nas v lastno bistvo, v največjo možno moč. Zato - naj zavladajo!


Oznake: osebna rast izponjenost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...