Pojdi na glavno vsebino

Izbira šole. Kaj res iščemo starši za otroka?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Izbira šole. Kaj res iščemo starši za otroka?

Javna šola ima seveda veliko pomanjkljivosti, a tudi zasebne šole same na sebi niso jamstvo, da bo vzgoja naravnana na otrokovo celostno dozorevanje. Potrebno je preveriti še druge dejavnike.

Sklicevanje na vrednote ali na strokovno podlago, ki vodijo šolo, je za nekatere starše zadostno jamstvo, da se prepričajo, da bo to za otroka najboljša rešitev. A vsi, ki imamo dolgoletne izkušnje s šolstvom obeh smeri, vemo, da stvari niso tako preproste.

Zakaj? Ker je to nekako tako kot pri psihoterapiji. V poglobljenih študijah je bilo dokazano, da najboljši terapevti sodijo v različne modalitete in da je ključna osebnost, ne pa metoda, po kateri kdo dela. Za šolo velja podobno: čeprav sta odlična didaktika in vrednostni okvir spoštovanja vreden dosežek, je odločilni dejavnik učitelj. Zato je lahko učitelj odličen, pa naj ga damo sem ali tja, v tako ali drugačno šolo. Seveda bo njegovo delo veliko zahtevnejše v okoliščinah, ki ga ovirajo. Toda vedno bo našel način, da v strukturi, v kateri je, znotraj pravil, ki jo vodijo, ustvarjalno zaživi in se poveže z učenci, če je le predan svojemu poklicu, nadarjen in podkovan. Toga, iskrenih stikov nesposobna, avtoritarna, samoljubna ali podrejena osebnost pa vedno najde način, da tudi najboljši strukturo in metodo razvrednoti ter ruši s svojim neozaveščenim nabojem.

Samo čuteči starši lahko presodijo, kako je otroku v določeni šoli, javni ali zasebni, in se ob tem ne ozirajo ne na visokoleteče oglase in javne predstavitve ali slavna imena, ampak samo na to, kar občutijo v stiku z osebjem in kar potem doživlja otrok. Kadar ima otrok vsaj nekatere učitelje rad in govori o njih z očitnim zaupanjem in celo z ljubeznijo, starši vemo, da je to dovolj dobra šola. Prav tako lahko čuteči in modri starši sproti presodijo, kdaj so otrokove kritike na račun učiteljev umestne, kdaj pa naj bi dojel, da smo vsi ljudje in da ni edini na svetu, ki potrebuje razumevanje in pozornost. Neuspehi sodijo k življenju in vsakdanje delo je njegova pot k odraslosti, torej šolska skupnost ni v službi le njegovih potreb in življenje ni supemarket, kjer lahko naročiš in plačaš, ampak je potrebno prispevati in nekaj vlagati v skupno življenje. Žal tudi vodstva šol večinoma premalo vlagajo v to, da bi med otroki načrtno in trajnostno negovali skupinsko medosebno podporo in čuteče odzivanje. Razglašanje pravil in pridiganje še niso načrt za skupnost.

Pogosto starši izbirajo šole v iluziji, da bodo našli idealen prostor, kjer bo otrok na varnem pred krivico, nasiljem in zavrnitvami. Dobro bi bilo, da si tega ne pričakujemo in da vemo, da je ni metode, ki lahko to prepreči. To bi do neke mere lahko preprečil idealen kolektiv, toda tak kolektiv na obstaja ali vsaj ni mogoče nanj računati za vsa leta otrokovega šolanja. Prej ali slej se bo srečal s svetom v vseh njegovih barvah in temu naj bi bil postopoma kos.

Nekateri starši iščejo imenitno šolo, »šolo z imenom«, kjer bo otrok postal več kot drugi, kar je za otroka ena najslabših popotnic za življenje. Malega kraljeviča ali malo princeso bo potem težko ustaviti, ko se bo še in še prerival(a) v ospredje in seveda izrival(a) sposobnejše in zaslužnejše. Ego se bo napihnil kot balon in otroka ponesel v višave, kjer objest strmoglavi. Vzvišenost bo takim osebnostim prej ali slej zaprla mnoga vrata. Trajnostno uspešni so samo otroci, ki se znajo povezati s sočlovekom, ki vedo, kaj veljajo, a tudi, kaj veljajo drugi, drugačni. Šola pa naj bi omogočala to zahtevno ozaveščanje.

Marsikaj je potrebno vzeti v poštev, predvsem otrokovo osebnost in naša pričakovanja. Modre izbire nas ne razočarajo, ker so zgrajene na srčni, globoki presoji, vidijo daleč in znajo spremljati otroka na njegovih poteh v zavesti, da se bistveno dogaja doma, ne v šoli, in da odgovornost za dozorevanje svojega otroka ne moremo prenesti na nikogar. Idealnega okolja za otroka ne moremo doseči, lahko pa se odločamo z modrostjo in z odraslim občutkom za realnost ter zaupamo v svoje pretanjeno zaznavanje resnice.


Oznake: za starše šola

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...