Pojdi na glavno vsebino

Iz dolžnosti v odnos

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Iz dolžnosti v odnos

Začutiti, kdaj v odnosu zdrsnemo v dolžnostno komunikacije, je zelo dragocen alarm. V stikih z neznanci nam morda še gre, da ostajamo na pravi razdalji spoštovanja njihove drugačnosti, a z bližnjimi je veliko bolj zahtevno.

Dolžnostna komunikacija je drža, v kateri se silimo nekaj doseči od drugih ali od sebe.

Včasih gre za to, hočemo izsiliti nekaj zase, ker mislimo, da sami ne zmoremo in da bi drugi moral prispevati, če nas ima rad ali če nas spoštuje. In ker pravi, da nas ima rad ali nas spoštuje, potem seveda MORA …

Včasih mislimo, da moramo drugega prepričati v kaj, kar je zanj dobro. Torej naj bi razumel, kaj mu škodi, kaj mu pomaga, kaj je prav za njegovo življenje. Ker mi to vemo in smo prepričani, da je tako, je naša dolžnost, da prepričamo tudi njega.

To se pogosto dogaja staršem ali pa v primeru, da sestra, brat, draga oseba trpi. Tako se začnemo spuščati po spirali navzdol. Žene nas, da bi uveljavili svoj namen. Če se vse v nas upira, ko ne gre, čutimo, da MORAMO še bolj pritisniti nase in vztrajati še in še. Moramo uspeti, ne smemo se razočarati.

Če se upira drugi, seveda velja isto. Moramo doseči, kar je treba, kar je dobro. Popustiti pomeni biti neodgovorni, neuspeh je krivda in povzroča paniko.

Notranji kritik je na položaju in grozi, da nismo opravili svoje dolžnosti. Ja, res je nevarno, a ne zato, ker nismo opravili svoje dolžnosti. Nevarno je, ker smo zašli na pot rušenja odnosa. Bolj vztrajamo, globlje v spiralo tonemo. Dokler nismo tako zelo daleč, da nas drugi doživi kot preganjalca, pred katerim se je treba ograditi (začasno ali za zmeraj).

Samo posluh do svetega prostora drugega in spoštovanje razdalje nas povežeta in gradita odnos.

Kadar v sebi začutimo, da delujeta dolžnost in moram, potem vemo, da smo gotovo na napačni poti. Brez globokega vpogleda v zadevo, učenja in vaje ne gre. A lahko začnemo drugače.

Odgovornost je vse kaj drugega in se začne, ko se končata vsaka dolžnost in vsak moram.

In zadihamo vsi, različna bitja skupnega sveta.


Oznake: osebna rast dolžnost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...