Pojdi na glavno vsebino

intervju v reviji Anima

Iz revije Anima objavljam začetek svojih odgovorov. Pogovarjala sem se z Mojco Trtnik. Hvala ji za lepo izkušnjo dialoga.

Alenka, v svoji knjigi Blagor ženskam ste zapisali, da ženska rabi veliko druženja s svojimi notranjimi silami, da ji postanejo znane in domače ...

Tako je, a to je proces, v katerem ženska ne bi smela biti sama. Druženje z notranjimi silami je zahtevna naloga, ki jo je nemogoče speljati brez veščega spremstva ali vsaj tradicije, ki bi svoje člane postopoma uvajala v to domačnost. Sodobni človek je zelo neopremljen in zmotno (tudi naduto) meni, da je lahko samouk. Srečevanje s seboj, spuščanje v skrivnost globine potrebujemo, a mu ne moremo biti kos z improvizacijo. Mnoge ženske so na tej poti izgubile svojo smer. Tudi sama sem večkrat hudo zabredla v zanašanju na svoj um.

Stik z notranjimi silami potrebuje tudi moški, a pri ženski gre še za nekaj več.

Ženska več tvega, če svojega dna nikoli ne vzame v poštev, ker so v njej te sile bolj potlačene in zato tudi bolj silovite v svojem pritisku. Še posebno se na to oddaljitev od globine odziva žensko telo, kraljestvo nezavednega. Ženski organizem natančno zaznava, ali sledimo navdihu in bogastvu svojih notranjih sil, ki podpirajo življenje. Če se dušimo v obveznostih in izgubljamo svojo vsebino, svoj ritem, svojo modrost, začne telo izražati svojo opustošenost. Vzgoja ženske ne podpira občutenja telesa, ki pa zaznava, kaj mu škodi in kaj hrani njegovo ustvarjalno moč.

Vzgojene smo žal tako, da se usmerjamo v všečnost namesto v svoj dar, v manipulacijo moškega namesto v povezanost z njim, v prekupčevanje z lepoto namesto v navdihovanje sveta, izobraženke pa v discipliniran in učinkovit um in ubogljivo telo, ki naj molči o svojih prvinskih potrebah. Naša kultura nikoli ni predvidevala vzgoje samostojne, srčne, sebi zveste in ovrednotene ženske.

Zdi se mi , da prihaja čas, ko ta zavest začenja prodirati v osebno življenje mnogih žensk in moških, precej počasneje pa v javnost, v znanost in umetnost, v izobraževanje.

Povezanost z našimi najglobljimi silami je tudi edina realna osnova za srečanje med moškim in žensko, za našo ljubezensko srečo. Obenem ta stik omogoča sestavljanje celostnega življenja, ki lahko potem hrani in zdravi zaceljeno družbeno telo. Ženske lahko pri tem naredijo veliko novega.


Oznake: avdio video intervjuji

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...