Pojdi na glavno vsebino

Imeti oboje

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Težnja naše kulture je, da nas silijo v izbire: ali-ali. Vsega pač ne moreš imeti!

Ali- ali je zelo nekoristno izhodišče. Še preden začnemo iskati, nam pove, a imamo samo dve možnosti!

In ne samo to. Pove nam tudi, da se obe izključujeta. Res lep uvod v svobodno raziskovanje!

Realnost je prepletena, zapletena in vsečplastna, polna neraziskanih niš, ki jih nikoli nismo obiskali. Drugi nikoli niso samo to, kar že vemo, mi niti, okoliščine tudi ne.

Zato je ali-ali ne samo zavajajajoč, ampak tudi popolnoma nerealen pogled na stvari. Tudi v primeru, da se odločimo za eno varianto proti drugi, se sploh ne bo izšlo tako, kot nameravamo. Mislimo, da smo se napotili v neko rešitev in ostalo izključili, a vsega, kar je v igri, nismo mogli predvideti. Ne bo šlo tako, kot mislimo, da smo s svojo odločitvijo določili.

Veliko bolj stvarno, lažje in ustvarjalno je razmišljati mrežno in iskati način, da uslišimo vse potrebe, ki smo jih napačno porazdelili v dve nasprotjuoči si fronti (ja, res še vedno pretežno razmišljamo vojaško in vojno .. in vsi vemo, kam to pelje.)

Naj bom popustljiva ali stroga? Raje oboje glede na okoliščine in svoje možnosti, pa tudi kaj drugega, saj je med strogostjo in popustljivostjo še marsikaj.

Naj delam ali počivam? Raje bolj mirno delam ali manj časa ali ob pomoči in ob tem tudi malo počivam.

Naj molčim ali povem, kar mislim? Raje povem takrat in tako, da mi je dobro in da tudi drugi ni potisnejn ob zid.

Naj varčujem ali naj kupim, kar si tako želim? Raje poiščem še druge vire užitka, ki ne zahtevajo nakupovanja, da lahko varčujem brez občutka prikrajšanosti, dokler cilj ni dosežen.

In tako naprej.

Življenje ponuja veliko možnosti, različnih poti, bližnjic ali lepih ovinkov, samo iskati jih je treba in postati prožni in obenem vztrajni kot bilka, ki pod cementom, s katerim so jo zalili, najde svojo pot do zračnega bivanja. Vse je v tem, koliko smo pripravljeni opazovati, vztrajati in graditi.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...