Pojdi na glavno vsebino

Imaš gnezdo za svoje sanje?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Imaš gnezdo za svoje sanje?

Pogosto zastanemo v željah, ki ne zaživijo. Nimajo gnezda in zato se ne morejo razvijati.

Želje je potrebno položiti v gnezdo. To se zgodi, ko zarišemo načrt.

Marsikdo sanjari. Na primer o tem, da bi imel novo službo, močno telo, vitko postavo, zdrav način življenja, boljše odnose v družini, da bi uredil stare in zapletene zadeve. A žal ne naredi nič ali pa poskuša brez pravega prepričanja in ko ne gre, kmalu odneha.

Načrt pa je že utelešenje našega namena, preusmeritev  v delovanje. Ko kaj malega naredimo, se ob tem rojevajo misli, ideje, stiki, spoznanje, razpleta se zemljevid poti, ki jih je potrebno prehoditi, da pridemo na cilj. Biti v načrtu spreminja hormonsko sliko organizma in to jasno čutimo.

Načrt ni razmišljanje kako kaj narediti, je že delo. Narobe smo prepričani, da je potrebno predvsem premišljevati in da se vse dogaja predvsem v umu. Veliko prej in zelo jasno začutimo, kaj vse je potrebno in s čim imamo opravka, ko naredimo prvi resnični in konkretni korak. Prav zato ga ne naredimo.

A večina ljudi žal sanjari in le manjšina stopi v načrt.

Ne ustavlja nas lenoba, s katero navadno poimenujemo svoj odpor. Ne vleče nas v pasivnost preprosto zato, ker imamo radi ugodje,utečeno in varno življenje. Gre za veliko več.

V svoj načrt lahko stopimo zares le s celim svojim bitjem in to zahteva globoko, trajnostno odločitev.

Vse v nas se mora strinjati! Šele ko se odločimo za načrt zares, začutimo, da zaživi in takrat se zažene veliko kolesje v nas in okrog nas.

Ta odločitev ne nastane čez dan oziroma ni sad trenutnega razpoloženja in navdušenja. Načrt nas zajame šele, ko je vse v nas pripravljeno.

Pripravljenost pa je po eni strani budnost, po drugi pa živa dejavnost. Podobna je dogajanju semena pred klitjem. Vemo, da seme čuti razmere in vzklije včasih po desetletjih ali celo po stoletjih. Ohranja svojo živost, torej ne razpade, a obenem se ne požene v razvoj. Čaka in varuje svoj potencial, je budno in živo, ne spi in ne odpoveduje se življenju.

Razlika med semenom in nami je v tem, da mi lahko pogoje ne le opazujemo, ampak jih soustvarjamo (v manjši meri to dela celo seme). Pogoji za zagon načrta so v veliki meri odvisni od nas. Od tega koliko vlagamo v razumevanje sebe in drugih, v odprtost in srčnost, v učenje življenja, v vero vase. Sanja potrebuje: dobro zemljo, čist zrak, vodo in sonce. Potrebno je pripraviti notranji svet, v katerem bo lahko vzklila, pognala korenine, predrla zemljo in odgnala v višino. Za to, da bo preživela, kar jo čaka, cvetela in rodila, je potreben sprejem.

Smo opremljeni za sprejem svojega načrta?

Načrt zaživi, ko se v polnosti zavedamo kaj prinaša, kaj od nas potrebuje in koliko smo pripravljeni storiti in dati, da zaživi in naseli nas svet. Nikoli ne bo šlo samo, vedno bo potrebno sodelovati in negovati svojo sanjo.

Ko poznamo ovire v sebi in zunaj sebe lahko presodimo, da smo jim ob primerni podpori in vztrajnosti kos. In vemo, da bodo nastajale sproti in da jih bomo presegali iz dneva v dan.

Ko odločimo, da brez načrta ne želimo živeti.

Ko bo nam in svetu jasno, da smo rekli »da, hočem«, se bo kolesje zavrtelo. Zastoj ni odvisen od tega, da nam življenje ne pomaga in da smo uboge reve. To sem se naučila od Josipe, ko sem se pritoževala, da moji načrti ne gredo nikamor. Odgovoriti si je bilo treba na vprašanje, kaj imam od tega, da ne gre nikamor. Vedno je prišlo na dan.Vsak seminar Vere vase išče tudi te odgovore.

Zato ne skrbimo za kolesje, saj se požene samo. Glejmo svoje delo, ki pripravlja začetek; glejmo svoje noge in roke ali se dovolj premikajo, delajo, iščejo; glejmo dejanja, ki gradijo gnezdo za načrt.

Koliko prostora v našem dnevu in tednu smo dali negi našega načrta? Koliko je premikov, dejanj, drobnih korakov, ki gradijo gnezdo?

Tam je odgovor kdaj se bo začelo zares.

Imaš gnezdo za svoje sanje?

 


Oznake: načrt sanja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...