Pojdi na glavno vsebino

Hvala zares

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Hvala zares

Tako kot vse ostalo je hvaležnost lahko površna ali globoka, dragocena ali poceni. Ko nam kdo reče hvala, je to seveda lepo slišati. Prav gotovo je to bolje kot nič. A pogosto se tisti, ki se zahvaljuje, počuti, da je opravil, kar je treba, ni pa dal srca v to, kar izgovarja.

Globoka zahvala ni toliko v besedah ali lepoti izbranih izrazov kolikor v tem, da se drugi v polnosti zaveda, kaj je prejel in kaj to pomeni. To pa je zahtevna zadeva, ki  v našem vsakdanjem življenju nima prostora. Zavedali naj bi se namreč mnogih podrobnosti, za katere si ne vzamemo časa. Poglejmo jih nekaj:

  • kako bi bilo, če bi drugi nič ne naredil za nas
  • zakaj tega ne bi zmogli čisto sami
  • zakaj je izbral prav nas, da nas podpira, in kaj to pomeni
  • koliko ga  stane, da nas podpira
  • kako je prišel do tega, da nas lahko podpira, koliko je moral vložiti, da zdaj zmore več kot mi
  • kako s pravično izmenjavo dati tudi mi njemu kaj enakovrednega
  • ... in še marsikaj.

Ob vsem tem bi ozavestili, kaj  smo res prejeli. Obenem bi dojeli,  da je pomembno, da osebi tudi javno priznamo, kar je prispevala, ko kaj dosežemo in nas drugi ovrednotijo. Resnico želimo širiti. In ob tem bi se tudi naučili prepoznati, kdaj nam je kdo hvaležen zares, kdaj pa ni v njevi zahvali nobenega globljega namena. Hvaležnost ostri vid.

Skratka, hvaležnost je obzorje, odprto v prihodnost in v svet. Hvaležnost se širi in oznanja. 

Želimo si, da dragocena oseba prejema tudi od drugih priznanje za vse, kar zna in daje, da dobi, kar ji pripada, in da so tudi drugi deležni njenih darov.

Veliko je zgodb  o nehvaležnih učencih, o tistih, ki zanikajo svoje dobrotnike, o odporu, da bi avtor ali izumitelj priznal, kar je bistvenega dobil od drugih. To seveda ni slučaj in navadno se priznanju drugega izogibamo nezavedno. Živimo v kulturi, ki ne uvaja v hvaležnost, nasprotno. Vzgoja žal neguje bolj prijazen videz kot srčno vsebino. Seveda s pridiganjem in obsojanjem družbe in posameznika ne bomo dosegli ničesar.

 A nekaj zelo vplivnega lahko naredimo: lahko opazujemo kakovost, globino in pogostost svoje hvaležnosti in postajamo priče neke vrednote, ki skupnosti vrača  življenje, nam pa čistost.


Oznake: osebna rast hvaležnost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...