Pojdi na glavno vsebino

Hoja čez hudournik

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Hoja čez hudournik

Nekaj najinih misli za vas o tem, kar vsi preživljamo zadnje čase.

Tisti, ki ste kupili najin letošnji rokovnik, ste opazili, da je za ta in naslednji teden predvidena vodilna misel oziroma vsakdanja kontemplacija “hoja čez hudournik”. Hoditi je treba od kamna do kamna zbrani, budni in odločni, da prečkamo deročo vodo, ker ni čas za oklevanje, oziranje nazaj, kako bi se izognili temu prečkanju. Za varno prehajanje na drugo stran je potrebno opustiti vsako obžalovanje, da smo zdaj tu sredi brzic, in pritoževanje ali upanja, da se lahko temu izognemo.

Zato še nekaj najinih misli ob napetem dogajanju, ki se stopnjuje.

Čez hudournik pridemo varno pod pogojem, da se držimo vsega, kar smo se doslej naučili o življenju, in za kar vemo, da drži. V najinem primeru gre za temelje Vere vase.

V negotovosti se najprej zgodi to, da ljudje čutijo, da ne znajo več nič, da so nemočni, da je vse, kar jim je doslej dajalo varnost ali občutek življenjskega znanja, pod vprašajem. Izhodišče vsakega ravnovesja pa je VEDNO to, da postavimo v središče svojega občutenja in delovanja skrb za mir in živost svojega bitja. To pomeni, da se redno in načrtno vračamo v delovanje, ki nas oživlja, veseli, prebuja, skratka – osrečuje.

Vsak od nas ima svoje trenutke, v katerih mu je lepo, in to lahko najde tudi, ko prisilno ostaja doma (kot se dogaja vsem, ki živijo v Italiji in ne morejo praktično nikamor iz hiše). To pomeni, da se je potrebno zelo ustvarjalno posvetiti svojemu dnevu in si narediti načrt, kaj bomo delali, kdaj in zakaj, ne pa cel dan viseti na internetu ali televiziji v pričakovanju novic ali v izmenjavi paničnih sporočil in pogovorov, ki samo sejejo nemir. Naš namen naj bo ta, da bo naš dan poln trenutkov sprostitve, veselja, povezanosti, a za to je potreben jasen načrt za vse ure dneva. Naše telo je potrebno dihanja, dobre hrane, vode, gibanja … neglede na dane razmere. Kaj mu bomo nudili in kdaj? Srce je potrebno dobrih besed, topline stikov, veselja, biti slišano in prisluhniti. Kaj mu bomo nudili in kdaj? Duša je potrebna trenutkov lepote, globine in izkušnje veličine bivanja. Kaj in kdaj bo prejela?

Vse to je osnova za praktične zadeve, za vse, kar nas morda skrbi in polni s strahom, kaj bo.

Zato je potrebno biti stvarni, praktični in domiselni. Predvideti možne rešitve za praktične zadeve in pomisliti na potrebno urejanje opravkov za varno preživetje, od tega, da nam ne zmanjka denarja na telefonu, pa do tega, kako bomo priredili nujne zadeve, ki so bile v načrtu, kako bomo sodelovali z drugimi, kako se bomo informirali čim bolj stvarno. Temu namenimo nekaj časa na dan, A NE VES DAN.

Hoditi čez hudournik pomeni, da se ne raztresem, da ne begam z očmi naokoli, da ne vzdihujem in da se ne pritožujem, da ne mislim, da bo trajalo večno, in da ne dvomin v to, da ga zmorem prehoditi. Toda moč hudournika me izziva. Ne zmorem ga, če trepetam in vidim samo, kako so brzice divje, spretnosti svojega telesa in srca, ki je prestalo že toliko in speljalo toliko težkih trenutkov, pa ne. Zbranost na svoje pridobljene sposobnosti je torej ključna. KAJ VSE ŽE ZMOREM, ZNAM IN VEM, na kaj v sebi lahko računam? NA KAJ V SVETU LAHKO RAČUNAM? Samo zavedanje vsega tega mi omogoča, da v novih okoliščinah opazim, kaj je zame možno, kaj vse zmorem in znam. Samo v varnosti se lahko sproti učim in sproti odzivam na neznano v realnem občutenju svoje opremljenosti.

Torej vabljeni, da skupaj prehodimo brzice. Vemo, kaj zmoremo, če se poglobimo v svoj mir. Vemo, da smo drugemu potrebni, vemo, da smo vir moči sočloveku in da je drugi nam vir moči.

Voda vedno prinaša očiščenje in svežina valov, ki grmijo pod nami, je lahko blagodejna s svojo veliko silo. Naznanja nam novo moč, jasnejše misli, in v vsakem primeru grejo vode v pravo smer: do morja. Nihče jih ne more preusmeriti drugam kot tja, kjer je vir življenja.

Srečno potujmo in naj vsak stopa iz ure v uro, iz dneva v dan na kamen, v katerega zaupa, in pride srečno na drugo stran.

Z vami ostajava v skupni hoji

Alenka in Josipa


Oznake: osebna rast krizne situacije

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...