Pojdi na glavno vsebino

Hočem in zato je ... ali sončni mrk zavesti

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Hočem in zato je ...  ali sončni mrk zavesti

Hotenje je lahko tako močno, da nam popolnoma zakrije obzorje. Kot sončni mrk. Naš HOČEM, DA JE, kot velika luna pokrije sonce in v povzročenem mraku ne vidimo več neljube resnice.

Kaj je resnica? Ne tisto, kar kdo reče, ampak tisto, kar naredi, utelesi.

Resnica so dejstva, dejanja. Drugi nam govorijo o odnosu do nas z dejanji, a mi tega raje ne vzamemo zares. Še zlasti ne, če zelo boli.

Kolikokrat kdo česa ne naredi, pa si govorimo, da bi naredil, če bi imel čas, in da v bistvu želi narediti ... in da bo gotovo naredil?

Ali pa je kaj naredil, a v bistvu ni hotel, zato tega ni treba razumeti kot izraz njegove volje?

Ni prišel, a bi prišel, če bi mogel. Ni dal, a je nameraval. Nadrla me je, a ni kriva, je samo živčna in me ima rada. Prelomil je obljubo, a je pač raztresen ... drugič bo gotovo naredil drugače ... Hočem misliti, da drugi ne daje denarja za skupne načrte, ker ga nima. Pa bi dal, če bi imel. Ne morem videti, da za tisto, kar res hoče, vedno najde denar.

Videti resnico ne pomeni, da moram odnos unilčiti, ker ne dobim, kar potrebujem. Pomeni le, da resno upoštevam, kar se res dogaja.

Enako lahko gledamo nase. Hočem misliti, da sem oseba, ki zna ljubiti svoje otroke. Ne morem videti, kako se ob meni počutijo same. Hočem misliti, da sem prijetna oseba. Ne vidim, kako je drugim ob meni težko, ker nikoli ne pridejo do moje pozornosti in vidim samo svoje potrebe ...

Realnosti ne želimo vzeti zares. Raje ne vidimo, kaj delamo, kaj dela drugi. Če bi to upoštevali, bi se pokazalo, kaj je možno in potrebno narediti za naše želje. A hotenje se ne zanima za želje.

Ko odprem svoje čutenje, pa začnem dojemati, kje sem, kaj delam, kdo so drugi. Šele takrat, ko odprem očl za vse v sebi, za NAMEN, ki se izraža v mojih dejanjih, lahko tudi vidim, kakšne namene imajo drugi.

Ko stopim iz mrka, lahko vidim dejstva kot edino verodostojno gradivo za svoje življenje. Samo na tem je možno graditi, kar JE. Resnica ni motnja, je gradivo za želje.

Želje se uresničujejo le na osnovi resnice. Beseda uRESNIčevati že sama to pove!


Oznake: osebna rast resnica


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...