Pojdi na glavno vsebino

Tudi trnje cveti

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Tudi trnje cveti

Drugega lahko gledamo na različne načine. Meni pomaga izbrati zorni kot, ki dopušča žive načrte za dobro.

Kadar gledam drugega in opazim, kar me moti, kar zavračam, kar obsojam, kar želim popraviti ali celo izbrisati ... vedno začutim, da sem si zaprla vse poti. Kaj zdaj s tem, kar vidim? Neuporabno je. S tem ne morem graditi, tega ne morem deliti in ni tega ne morem imeti rada. Uporabno je samo zato, da vem, česa NE morem, torej za nemočno jezo ali za trmasto vztrajanje v slepi ulici. To pa ne pomeni živeti.

Kadar gledam drugega in iščem, kaj lahko občudujem, kaj mi je všeč in blizu, kaj mi je zanimivo, pa je ta razgled uporaben in navdihujoč. Lahko mislim, kako bi to podprla, negovala, dala svoj doprinos. Ali preprosto - kako se lahko veselim, ko to gledam. Vem, kam s tem! Pove mi, kaj vse lahko poskusim, ustvarim, delim … Vse v meni zaživi in prihodnost se odpre.

Tudi ko sem pred osebo, ki me napada, ruši, ali je celo nevarna, mi pride prav, da vidim tisti njen del, ki pa je povezan z življenjem. Kljub meji, na kateri stojim, da ne vdre v moj prostor, ji lahko na pragu sežem v roko, ko bo želela, ker vem, zaradi česa jo lahko cenim in z njo sodelujem. Vidim vse, a gledam, kar je uporabno.

Izbira je naša možnost, ki jo premalokrat uporabljamo. Pustimo se ugrabiti od prvega vtisa, od prvega predsodka ali od prve iluzije.

Resnica je obsežna zadeva, je mozaik zlatih vzorcev in temačnih vijug. Glejmo vse, potem a izberimo, s čim se bomo ukvarjali – in ozavestimo, zakaj. Zakaj namreč prikaže skriti namen in s tem posledice in zato lahko vemo, v kaj se podajamo s svojo izbiro in kateri bo v resnici naš dosežek.

Če koga nenehno kritiziram, je moj (nazavedni) cilj ta, da se bo ob meni počutil slabo. Si res tega želim? Verjetno ne, moj cilj je, da mu prikažem svoje počutje ob njegovem početju in dosežem bližino. Sem izbrala pot, ki ga pripelje do sočustvovanje z menoj???

Poglejmo vase, odkrili bomo, da smo na poti do cilja, ki ga sploh nočemo doseči ...


Oznake: osebna rast ktitiziranje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...