Pojdi na glavno vsebino

Etika in sočutje

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Zadnje čase slišim veliko (neobčuteno) govoriti o vrednotah in potrebi po etiki v šolstvu. Ne vnašajmo novega sprenevedanja.

Govoriti o vrednotah v družbi je lahko zelo daleč od etičnega delovanja, če ne povemo zelo jasno, da je morala šele zadnji (in ne prvi) korak v vzgoji. Moralna občutljivost ni nič drugega kot nadgradnja sočutja. Šele ko prepoznam drugega kot sebi podobnega, z isto pravico do uslišanosti v temeljnih potrebah, se sploh začne pogovor o dobrem. Vrednote so abstrakten pojem in če ne čutimo povezanosti z bližnjim, ko govorimo o njih, so samo še ena oblika manipulacije s sabo in drugim, varianta samoprevare in pot v vzvišenost, ki ločuje. Poznam veliko ljudi, ki govorijo o vrednotah, a so kot ljudje mrzli, preračunljivi in nesočutni. Počutijo se moralne, a niso sposobni toplega poslušanja, skromnega opazovanja sebe, srčne izmenjave. Kritizajo vse, kar je nepošteno in slabo, a ob njih se ne počutimo varne in preskrbljene. Tesno nam postane, čutimo obsedeno stanje, njihova usta so bojno polje in srce je nedostopno.

Odnosov med ljudmi in temeljev družbe ne rušijo samo tisti, ki zlorabljajo, goljufajo in ponižujejo svojega bližnjega, ampak tudi vsi, ki si pripisujejo plemenito in neoporečno držo ter obsojajoče kažejo pa na vse, ki so napačni. Čeprav sta navidezno zelo drugačni, pa sta obe drži v bistvu podobni. To vidimo, ko postanejo posledice delovanja vidne. Vemo, da so veliki inkvizitorji vedno kruti in pripravljeni na vse, kajti ko sočlovek postane orodje za naše velike vrednote, smo že prestopili prag pekla.

Etika, ki dolgoročno spreminja družbo, izhaja iz sočutja in ljubezni do življenja v drugem, njen jezik je vedno miroljuben in srce njenega delovanja toplo. Etične moči ne preverjamo s tem, kaj kdo izjavlja, koliko je delaven za svoje vrednote in kaj vse žrtvuje za to, koliko dobrodelnih akcij izpelje ali kolikim ljudem konkretno pomaga.

Preverjamo jo s tem, da ob tega človeka sedemo kot otroci in se vprašamo, kako se ob njem počutimo. Potem pa si res lahko podamo roko in začne se kaj velikega ali majhnega, a globokega in trajnega za dobro sveta.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...