Pojdi na glavno vsebino

Ego je naš edini sovražnik

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ego je naš edini sovražnik

Nič vam ne more zares škoditi. Samo Ego. A SAMO POVEZANI LAHKO PREMAGAMO VSAK SVOJEGA.

Polni smo strahov. Glavnega sovražnika pa se sploh ne bojimo. Ker ga ne poznamo.

O Egu bi lahko napisala marsikaj, ker je moj spremljevalec, odkar pomnim. Njegova najimenitnejša sposobnost je ta, da ne deluje odkrito.

EGO kot mojster prevare

Ko vidite človeka, ki se napihuje, hvali in očitno razkazuje vse, kar zmore in zna, to ni Ego. Važiču se ljudje nasmihajo, navadno gre na živce, njegovo delovanje je pravzaprav naivno in neškodljivo. Vsem je jasno, za kaj gre, zato lahko poskrbijo zase. Kadar si pripisuje, česar v resnici sploh ne razume in ne zmore (v politiki imamo kar nekaj teh pojavov), je to spet samo očitna prevzetnost, ki jo lahko vsi vidimo s prosim očesom. Tudi očitna surovost in odkrito nasilje ne sodita sem. Pravi veliki Ego je nekaj drugega. Njegova premoč deluje nevidno in podtalno, zato je tako uspešen in ga je izredno težko izkoreniniti, ker sodi v stare družinske korenine.

Nič ni vredno, kar zares si in zmoreš

V temelju te zgradbe, v katero se zazidamo in nam vlada Ego, je neprepoznano zaničevanje svojega daru, svoje pristne osebnosti, svojega življenja, rodovna prizadetost, ki se je prenašala še davno in kopičila zamero nad usodo, obenem pa izdelovala neštete postopke za prikrivanje resnice o teh podtalnih procesih. Tako se v rodbinah vrstijo predniki, ki so vsak na svoj način žrtvovali svojo živost za Ego. Ne pomaga nam kaj dosti, če vse to raziščemo, pomaga le, da raziščemo svojo zgradbo in odnašamo kamen za kamnom, dokler duša ni spet prosta na svoji zemlji.

Velika predstava o Dobrem

Ego se torej ne prikazuje kot zločinski nagib ali obsojanja vredno delovanje. Vedno daje vtis plemenitosti, dobrote, velikodušnosti. Včasih je kritičen in napada, a vedno sodi zraven sporočilo, da to dela iz plemenitega nagiba, iz zavezanosti resnici in pravici. Deluje kot modrost, inteligenca, učinkuje privlačno, očarljivo, priteguje in očara. Prevzema nas občutek, da oseba neizmerno ljubi, daje, vse zmore in zna ..., da nima napak, da ne more narediti ničesar slabega in podlega, da ji je mogoče zaupati vse, da je popolnoma iskrena, občutljiva in nežna, obenem pa mogočna in sposobna, da nas zavaruje. Pogosto sodi zraven raševina, torej nakit plemenite žrtve, ki vse daje za druge in si ničesar ne privošči. Tudi to je slavje za Ego. Prava srčnost nikoli ne deluje tako, kajti srce vedno narekuje skrb zase, spoštovanje lastnih potreb in pravice do počitka in umika, skromno spoštovanje lastnih meja.

Za Ego so ljudje orodje, mi sami pa tudi

Ko se na koga obračamo z občutki, da je popoln in nedosegljiv, bi bilo dobro, da se že takoj zavedamo, da ni možno, da je človek tak. Če torej ustvarja ta vtis, gre nujno za zavesten ali nezaveden načrt: doseči oboževanje, osvojiti ljudi ... in seveda prepričati sebe. Zakaj? Kateri je namen? To je dobro vprašanje. Postavimo si ga ... in bomo že na dobri poti. Očitno si oseba obeta neke dosežke in s tem povezane občutke, po katerih nezadržno in nezavedno hlepi z vsem, kar je v njej ... brez upoštevanja dejstva, da druge spreminja v svoje orodje. Ego ne išče odnosov, išče izvajalce svojega podtalnega načrta. Pred seboj se želi proslaviti in nam ne pusti videti, kako to izpeljuje. Naš srčni del namreč tega noče in duša, ki ljubi, se na vse načine upira in ovira načrt.

Mešanica elementov, ki jih je je težko ločiti

Obenem smo ljudje mešanica Ega in resnično srčnih nagibov. A ločiti to dvoje je zapletena zadeva. Zlasti v sebi! Kaj je torej prava dobrota, kaj je res takega, kar lahko občudujemo?

Odgovor je preprost, potrebno je s čistimi očmi opazovati, kako oseba deluje v odnosih. Koliko se njeni najbližji počutijo ljubljene, slišane in podprte. Kako poteka njeno življenje v drobnih dogodkih, ki razkrivajo odnos do življenja? Isto velja za nas same. Ko se odpremo odkrivanju resnice o tem, koliko res pristno ljubimo, koliko je v nas srca, bo Ego postavljen ob zid.

Sebe pred Egom zavarujemo samo tako, da se opazujemo v svojem čutenju in občudujemo, kar je tega vredno, za seboj pa puščamo, kar je zlagano, nepošteno in usmerjeno v varanje sebe in drugih. Za to pa je potrebno imeti ob sebi sogovornika, ki nam vidi v dušo, in je s svojim Egom opravil.

Najdite ga, najdite krog ljudi, ki vam bo znal stati ob strani ob ločevanju od tega sovražnika, ki uničuje vse živo in vas bo zapustil lačne, osamljene in brez upanja v rešitev.

Hvala Josipi, da sem z njeno pomočjo lahko to razumela in napisala, zase in za vas. Hvala njeni Veri vase, Čutečemi plesu, Biseru ... kjer sem lahko odlagala ta mrak in se odpirala resnici.

Naša rešitev je naš osebni dar, tisti, ki ga bomo počastili (pa čeprav ga še ne poznamo) na januarski delavnici Vere vase in potem še naprej, saj se na srečo ta lepa pot nikoli ne konča Vračanje v resnico svoje zemlje je najlepše, za kar se lahko odločite v novem letu.

samo povezani premagamo vsak svoj EGO.


Oznake: osebna rast ego

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...