Pojdi na glavno vsebino

Ego in pomlad

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ego in pomlad

Ego je v metodi Vera vase tisti del človeka, ki služi našemu nezadovoljstvu in bolezni. Pomlad duše nas rešuje ega.

Ego nas loči od telesa, kajti telo ima jasne meje, občuti in govori resnico, tega pa ego ne mara. To je njegova najbolj nevarna lastnost. Dvigne se nad našo resnico ter od tam s svojega vzvišenega observatorija ocenjuje, kritizira, zameri sebi in ljudem, da so, kar so. Zelo rad tudi kaj posladka, da se zdi ljubeče, pa ni.

Ego kraljuje v zahtevnem umu, vse mu je jasno, zaničuje skromno veselje, drobne dosežke, poskuse začetnika. Žene ga kritična slast, a ne vidi, kaj povzroča v sebi. Kajti druga stran te drže ustvarja skrit, a kroničen občutek manjvrednosti in zapostavljenosti. Zakaj? Sebi ni nikoli dovolj, a obenem je sam. Odtrgal se je od skupnosti, od zavesti, da je samo človek in kot tak vsem podoben, del žive zemlje, vsega svetlega in temnega, kar jo prebiva … kot da bi vzeli iz telesa srce in hoteli, da deluje po svoje, ker so mu ostali organi v napoto ali premalo. Vsi imamo svoje ego-scene in trenutke, v katere se ujamemo.

To je vsakdanja pajčevina: užalim se, ko kdo reče kaj o meni, kar pa je res, zavrnem majhno darilo, ker rabim več, osmešim koga, ker je premalo, kar je izpeljal, zavrnem pohvalo, ker mi je bedno, kar sem naredila, ne poslušam, ker so samo moje misli pomembne, ne povem, kaj želim, a zamerim, ker me ne razumejo ... Vse to duši naše bitje, ki je rojeno za prejemanje in dajanje odprto, sveže in hvaležno.

Kje je izhod? Pomlad nas vabi, da cvetimo, kjer je možno, in da sijemo na popke v drugih. Da čutimo, kje življenje išče pot, in to podpremo - v sebi in drugih. Da se povežemo s telesom in prisluhnemo.

Ego hrani obsojanje in pritisk, očitanje in žalost izčrpanega telesa.

Pomlad duše išče vsako priložnost, da bi prejeli in dali ljubezen, zacveteli v dlaneh trenutka, kot ga zmoremo, in nam govori, da je DOVOLJ za srečo.


Oznake: osebna rast pomlad

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...