Pojdi na glavno vsebino

Dva bregova

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Dva bregova

Rešilni čoln nas lahko vedno prepelje tja, kjer želimo živeti. Zagledamo pa ga le s čistimi očmi.

Ljudje živimo med dvema bregovoma.

Včasih nas notranja sila lastne zgodbe odnese na trpeči breg ali pa tja sledimo komu, ki ima moč nad nami. Tam srečujemo ali povzročamo pomanjkanje in bolečino, napadanje in nasilje, ropanje, izdajstvo, spletke, reševanje kože na račun drugega, uničevalnost, revščino, razdrta gnezda, opustošenje in izčrpanost, nehvaležnost, zahrbtnost in pohlep, bolezen, zapuščenost, bes in obup, labirinte brez izhoda, zadajanje ran, pasti, zasede, vojno, lov na nedolžnega ...

A na bregu je vedno privezan čoln, da lahko sedemo in zaveslamo čez, drugemu bregu naproti. Včasih se bojimo brzic ali imamo prešibke roke in takrat lahko potujemo z drugimi, ki znajo veslati med vrtinci, mi pa po svojih močeh sodelujemo na poti čez. A moramo jih poklicati. Sicer živijo na drugem bregu, a takoj začutijo silo srca, ki potrebuje pomoč, pa čeprav smo jih klicali tiho ali celo molče.

Na drugem bregu prekipeva življenje. Tu valovijo žitna polja, sadovnjaki rojevajo starodavno sadje spoznanja, tla so topla in njive mogočno plodne, vse raste samo od sebe iz sil miru in obilja, otroci so srčni in povezani, ljudje so pokončni, nežni, svobodni in odprti. Vsak je drugačen in vsak ustvarja kaj svojega. Tu srečujemo in povzročamo otroško radost, razigranost, brezskrbnost, tu vladajo zvestoba, poštenost, nega drugega, svežina v očeh, prazničnost in petje ptic. V vetru potujejo semena od daleč in oplajajo velike zibajoče cvetove na vejah govorečih dreves. Vsa vrata in okna so odprta, mize pogrnjene za prijateljska srečanja. Živali se sprehajajo skupaj z ljudmi in jim prišepetavajo svoje skrivnosti. Tu imajo vsi letni časi svoj dar za ljudi, svojo pesem in svoje razkošje.

Vse to nosimo v sebi in včasih je potrebno obiskati drugi breg, če nas kdo pokliče ali če naša zgodba hoče, da gremo tja kaj poiskat, prepeljat do sebe in odrešit.

Med dvema bregovoma potujemo, a doma smo na tistem, ki živi.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...