Pojdi na glavno vsebino

Druga zgodba vaše denarnice

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ko se naš standard zniža, vidimo navadno le to, čemu vse se moramo odpovedati in kako je denar pomemben. A varčevalno obdobje nam ponuja celo vrsto presenetljivih odkritij.

Obdobje, v katerem prevladuje varčevanje, lahko spremenimo tudi v dopust od nakupovanja. To opravilo je namreč v naši družbi postalo daleč preveč pomembno in zamudno. Namesto občasne nabave nujnega se je spremenilo v obred samopotrjevanja, v čustveni vihar iluzij, v raptus hrepenenja, v pridobivanje ugleda … Posredujem vam nekaj lastnih (skromnih) izkušenj.

Preokvirjanje misli o denarju: ne prepovedani raj ampak dopust

Obžalovanje lastne finančne nemoči (Ne morem si kupiti tega …) se lahko spremeni v izbiro nove možnosti, nove svobode (Trenutno se mi treba ukvarjati z nakupovanjem. Na vrsti so druge stvari. Isti čas zdaj posvečam drugačnim mislim in področjem.) Obiskovanje trgovin v glavnem odpade in tudi mimohodi pred čudovitimi izložbami dobijo nov predznak. Iz prepovedanega raja, v katerega nimam vstopa, postanejo kraji, za katere nima časa, ker zdaj hodim DRUGAM. Kam? To je novo vprašanje, ki odpira misli in srce. Kam lahko grem iskat občutke, ki jih sicer iščem v nakupovanju?

In kaj najbolj iščem po trgovinah? Katere želje se skrivajo v mojem nakupovanju, s čim se v resnici želim obdariti, kar mi manjka?

Eksperiment

Zamislimo si, da imamo zelo veliko denarja. Nato se odpravimo po trgovinah in se sprašujmo takole: »Katera od stvari, ki jih tu vidim, bi se mi zdela res kakovostna, vredna mene, če bi jo lahko kupil(a)?« Odkrili boste, v kakšni poplavi cenega blaga živite in kako zelo REDKO najdete kaj, kar se vas dotakne s svojo lepoto in obudi v vas željo, da bi to vključili v svoj svet. Lov za stvarmi, ki so čim bolj poceni, ne podpira samospoštovanja. »Če je poceni, si lahko privoščim ..«, je način samonagovarjanja, ki vzpodbuja podcenjevanje lastnih želja in možnosti. Bolje je znati občutiti, da nismo tako ceneni in ubogi in da ne rabimo vse tiste navlake in tudi popustov ne.

Če pa res najdete kaj čudovitega, kar vas popolnoma prevzame, se vprašajte, na kakšen način bi nakup obogatil vaše življenje, ob katerih konkretnih priložnostih bi lahko tisto doživljali in kako bi delovalo na vas. Če vam ob tem srce veselo zaigra, potem se vprašajte, kateri prvi konkretni korak ste zares pripravljeni narediti, da bi tisto dobili. Premislite tudi, kako je treba spremeniti vsakdanjost, da tisto čudo lahko vnesete in skladno povežete s tem, kar resnično ste.

Tudi to je zanimivo odkrivanje. Dokler sanjarimo, se nam zdi, da smo polni nedosegljivih želja, ko pomislimo na stvarne korake pa pogosto opazimo, da stvar neha biti privlačna … in pomanjkanje nas ne muči več.

Zgodba vaše omare

Doma odprite omare in poglejte, kaj ste pred časom nakupili. Kaj danes še ohranja svojo vrednost?

Kaj vam omara pove o vašem spoštovanju do sebe, o vašem okusu in zahtevnosti, o iskanju kakovosti?

Kaj je res obogatilo vaše življenje, vam podarilo prijetne občutke?

Za kaj ste porabili svoj denar in kdo je res imel kaj od tega? Vi ali tisti, ki je od vašega nakupa zaslužil?

… in vaše denarnice.

Tudi stanovanje vam lahko marsikaj pove, tako kot vse, za kar ste kdaj dali svoj denar.

Skratka, obdobja, ko ne kupimo ničesar, nam pomagajo, da bomo v bodoče kupovali drugače: veliko manj, veliko bolj izbirčno, veliko bolj trajnostno, v ljubezni do sebe in v spoštovanju do vsakega zasluženega evra.

Sprehod s prijatelji(cami), ki tudi želijo raziskovati ter skupen razgovor o naših nakupovalnih razvadah je lahko še dodatna obogatitev v iskanju obilja.

Čudili se boste, kaj vse odkrijemo, če se podamo na pot neodvisnosti od standardnih vzorcev odzivanja na vsiljivo in pogosto bedno ponudbo.

Moje srečanje z bogato osebo

Zame je bila ena od najbolj zanimivih izkušenj srečanje z zelo bogato osebo in opazovanje njenih nakupovalnih navad. Govorim o človeku, ki je izhajal iz tradicionalno premožne družine, ki je bila gospodarsko solidna in upoštevana, torej ni šlo za improvizirane bogataše, kot jih danes mrgoli. No, ta oseba sploh ni imela navade hoditi po trgovinah, si ogledovati izložb, gledati, kaj kdo ponuja. Kupovala je zelo malo in samo zelo izbrane stvari, obračala je denar, kot da mora zelo varčevati, nobenega veselja z zapravljanjem ni imela.

Tako sem spoznala, da ljudje, ki iz generacije v generacijo gradijo blagostanje, sploh ne krožijo po nakupovalnih centrih in ne zapravljajo časa za iskanje priložnosti. Imajo jasen, oseben in izrazit okus, nakupovanje pa je zelo ciljno, zahtevno in redko opravilo, ker kupujejo samo, kar traja.

500 parov čevljev

Zgoraj omenjena oseba mi je dajala vtis, da zna uživati življenje in da se lahko učim od nje, medtem ko za naslednji primer to ne velja. Neka znana in zelo bogata angleška dama se včasih pojavi v Milanu in teka po trgovinah, ker ne sme izgubiti nobene priložnosti. Baje kupi tudi po več dest parov čevljev naenkrat in menda jih ima doma že itak več sto parov. Kdaj pa sploh lahko obuje vse te čevlje in se jih veseli? Saj se je treba preobuti vsak trikrat dnevno, da pride vsak par na vrsto vsaj enkrat na leto … In kako imeti pregled nad vsem tem? To se mi res ne zdi razkošno življenje.

Stiska kot uvod

Zaslužimo si najboljše, res.

Vredni smo izbranega obilja in izbrane vsakdanjosti.

Varčevalno obdobje je lepa priložnost, da se preusmerimo in usposobimo za nove korake. Ko bomo uporabili vse možnosti, ki nam jih ponuja finančna stiska, bo potem tudi nastopil čas, da stopimo v prizadevanje za obilje, rast in pridobivanje.

Ko je vsega dovolj, ni časa za razmislek in preverjanje, to dobro vemo.

Ko smo na tesnem je pravi trenutek za dobro setev ...

P.S. O obilju govori še več drugih člankov na tej spletni strani (Na primer Zakon pravične izmenjave).


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...