Pojdi na glavno vsebino

Druga priložnost

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

V naši kaznovalni kulturi velja, da nimaš druge priložnosti. Dajmo si jo, bodimo novi.

Včasih se zdi, da so ljudje brez moralnega čuta, saj se mnogi nikoli ne čutijo odgovorne(nekateri politiki so virtuozi tega početja). Po moje to ni dokaz, da ljudje nimajo moralnega čuta, ampak da jebil moralni čut tako grozeče iznakažen, da je postal neznosen in so ga nekoč zatrli. Bil je preveč uničujoč, neuporaben za izboljšanje odnosov in vere vase, življenjske moči in upanja. To naredimo že kot otroci ali mladostniki. Preprosto povedano: če si kriv, je konec s tabo. Zato moraš vedno biti nedolžen v svojih očeh, krivci naj bodo drugi.

Če to opažanje obrnemo vase, bomo kmalu ugotovili, da s seboj ravnamo kaznovalno.

Kako doživljamo kritike? Če nas bolijo, pomeni, da sebe obravnavamo kot obsojenca, ki mora čim bolj trpeti in se sramovati.

Ne znamo priznati, da smo kaj naredili narobe, ne da bi zelo trpeli, se mučili in tepli po srcu. Namesto z ljubeznijo poslušamo utemeljene kritike ranjeno.

Če napake niso dopustne, če strašno bolijo, je vsako priznanje samo obet hudega trpljenja in izgube samospoštovanja in ljubezni v odnosih. Zato naši možgani radi poskrbijo za potvorbo dejstev ter nas prepričajo, da smo ubogi, preganjani in po krivici napadeni. V tem je veliko olajšanje, dostojanstvo pa navidezno rešeno.

Življenje pa ne zahteva dokazov o naši plemenitosti in neoporečnosti.

Marsikaj je lahko bilo narobe. Toda Življenje obraša pozornost drugam: »Ali želiš narediti nekaj dobrega, čistega in ljubečega?« … in nam ponuja priložnost vsak dan na novo.

Svoja neljubeča ali celo podla in sovražna dejanja lahko gledamo odprto in brez groze, če se v nas oglaša zavest, da imamo spet in spet možnost delati dobro.

Vera vase raste z vsakim premikov v rešilno smer, ko namesto kaznovanja sebe in zgoroženega bežanja pred resnico izberemo drugo pot: pot usmiljenja do sebe, podpore novim odločitvam.

Življenje je velikodušno in vedno na poti, nebo vedno odprto in srce vedno vredno zaupanja. Odgovorimo, da vabilo k prenovi, ki kliče iz vsakega jutranjega sončnega žarka, ne bo zaman


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...