Pojdi na glavno vsebino

Dragocenost ponovnega branja

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Dragocenost ponovnega branja

Naša družba poriva v prepričanje, da je samo novo lahko res novo. Prebrano je potrebno zavreči in iskati novo izkušnjo. Toda globinska moč spoznanj pride predvsem iz tega, da se znamo ustavljati in opaziti, kar nam je prvič ušlo in je ostalo neopaženo in neizkoriščeno. Zaklad je v globini.

Veliko je govora o trajnostnem kmetijstvu, o spoštovanju ciklusa življenja v naravi. Kaj pa naša notranja zemlja? Koliko skrbimo za njeno plodnost, se vračamo v cikluse, v zakone svoje nenehne rasti? V zimo, pomlad, poletje in jesen svoje razvojne spirale še in še? Se vsak dan ustaviti v tihi družbi besedila, ki pelje globlje, je lahko resnična novost za naše življenje.

Primer takega premika v trajnostno življenje je uporaba Darov vetra, ki nima roka zapadlosti, saj je to knjiga o modrosti. Bežeče branje nadomestimo z meditativnim, ki prinaša globinske uvide. Z vsakim stavkom, ki je ponujen za teden dni, lahko ostajamo od pet do dvajset minut in izpeljemo meditacijo, ki marsikaj odkrije. Ponavljanje istih stavkov v naši zavesti se poveže z našimi doživetji in prebudijo se napotek, vabilo ali svarilo za naš vsakdan. Tisto, kar na dnu čutimo, da je potrebno.

Predvsem pa so to samo vprašanja: vabila v rast. Niso očitki, niso pričakovanja do drugih, niso stara prepričanja, niso zamere, ni vsa tista navlaka, ki dela naše odnose mučne, nas zavira z davno preživelimi vzorci.

Porajajo se torej vprašanja, ki nas usmerjajo v novo smer, na primer na strani 56. vprašanja, ki jih naslavljamo svoji modri globini, vedno rodijo odgovore, ki peljejo v novo.

Poglejmo, kako lahko uporabimo stavke na strani 56.

Oklepanje duši ljubezen. Kdaj to čutim, v katerem odnosu? Kaj odmeva v meni, če si to ponavljam?

Niso nas naučili, kako ljubiti zračno, kako varovati svobodo drugega ob sebi, kako stati na svoji meji.

Kaj lahko storim za več svobode, kako jo podariti dragi osebi, kako sebi?

Objem lahko postane krč, hrepeneča roka se lahko stisne v pest, ki grozi.

Kje, kdaj v meni deluje ta krč? Kaj pa ga sprosti?

Če prepoznamo nagon posedovanja pri sebi, nam to pomaga, da ga prepoznamo tudi pri drugih in poskrbimo za razdaljo, v kateri lahko vsi prosto dihamo.

Kako poskrbeti za to razdaljo, da lahko diham?

Prepoznam posedovanje v sebi? Koliko me še drži? in kaj si od tega obetam?

Izmenjava in obdarovanje sta možna le, če lahko potujeta med nami kot veter, ki se pretanjeno odziva na vsak tresljaj in brez besed prenaša sporočila med cvetoča drevesa naših najljubših odnosov.

Kako se lahko bolj pretanjeno odzivam, da ne poškodujem cvetov?

Najina misel za zaključek

Stare navade popustijo, ko negujemo rast NOVEGA v sebi. Zmeraj na novo in vedno bolje nam lahko gre.

Tisti, ki ste s to knjigo preživeli leto 2022, boste lahko potem prijetno presenečeni preverjali, kako ste se razvili v ponovnem srečanju s seboj.

Vabljeni v rast in opažanje svojih dosežkov!

V NOV VETER.


Oznake: osebna rast meditacija moč zapisovanja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...