Pojdi na glavno vsebino

Denar in vsakdanjost

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Denar in vsakdanjost

Nekaj mojih ugotovitev o odnosu do denarja.

V življenju sem poskušala marsikaj, ubrala različne poti, da bi imela več finančnih možnosti. Nekatere so bile zelo neuspešne in poučne, druge so mi pokazale, kaj je rodovitno. Največ sem se naučila od Josipe in svojega moža, potem pa s poskusi in preverjanjem tega, v kar sem verjela. Želela sem si deliti to z vami, ker mislim, da je uporabno tudi za vas.

Če nikogar ne silim v nič, potem je vse, kar dobim od drugih, zares dano prostovoljno. Obilje pomeni, da nimam občutka, da moram koga siliti in spraviti na svojo stran, tekmovati ali izrivati, da uspem. Lahko živim prosto.

Vsakdo, ki od mene kaj vzame, kar ponudim, je oseba, ki si zasluži mojo hvaležnost. Obdarila me je s svojo pozornostjo in me izbrala. Če me posluša, če mi podari pet minut, če prebere, kar napišem, če kaj kupi ... velja isto. Kajti nihče mi ni nič dolžan in vse, kar mi kdo daje svojega (čas, denar, prostor, pozornost …), je prostovoljno.

Ugled je dobrina, ki velja prav toliko in več kot bančni račun. Zato nima cene. Ugleda ne pridobim tako, da skušam biti všeč, ampak da drugi od mene vedno dobi pošten odgovor.

Marsičesa ne znam, ne zmorem, ne dosežem. A cilj ni samopreseganje. Cilj je nega edinstvenosti. Kar delam na svoj način, je resnično moje in izvir nenehno daje svežo vodo. Nobene skrbi s primerjavami nimam, če sem lahko edinstvena in če lahko občudujem druge, ki so tudi posebni.

Imeti želim svoja merila, ne pa se podrejati dolžnosti. Vedno občutiti, za kaj sem odgovorna, kaj pa ni moja vloga. Dolžnost je nekaj, kar zadolžuje, jaz pa ne želim živeti z dolgovi. Vse naj bo izbira in prevzem svobodno izbrane odločitve in njenih posledic. Denarja nisem dolžna porazdeljevati tako ali drugače, ampak presodim, kaj občutim kot spoštljivo do sebe.

In še nekaj vodil, ki se jih skušam držati:

  • Ne kupuj nevrednih stvari samo zato, ker so poceni. In ne varčuj, ko gre za bistvene stvari.
  • Ne posojaj denarja, da ne ustvarjaš dolžnikov.
  • Varčuj pri vsem, kar ni zelo važno že zdaj.
  • Ne rabiš veliko predmetov, rabiš samo tiste, kar ti dajejo najlepše občutke. V te vlagaj, čeprav gre počasi.
  • Imej najboljše učitelje in jih hvaležno plačaj. Prihranijo ti veliko truda, stranpoti in izgube časa.
  • Ko ne gre, se ne pomiluj. Opazuj. Poišči pomoč za izhod. Drugi vidi, kar ti ne vidiš, ko si v stiski.
  • Pazi na oddih, da te ne zajame mrzličnost. V hitenju vedno prezreš bistvene stvari, s katerimi boš potem imela veliko dela in stroškov.
  • Ko te kdo razočara, se vprašaj, kaj si prezrla. Tvoja naloga je, da si narediš verodostojno sliko o drugem, ne njegova. V odnosih, ko gre za denar, je to še posebno važno. Ljudje pogosto sami ne vedo, kaj jih žene, in se ne zavedajo, da skušajo varati svoje okolje in seveda sebe.
  • Brezskrbnost je pomemben vir blagostanja. Zato pazi na odnose, v katerih postaneš zaskrbljena in napeta. Druži se z ljudmi, ki znajo živeti svoje blagostanje in ga ustvarjati. Bodi dobra in hvaležna učenka vsak dan.
  • Z denarjem skušaj vedno ustvariti kaj lepega, novega, ustvarjalnega. V tem je njegov smisel!

Oznake: osebna rast denar načela

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...