Pojdi na glavno vsebino

Delavnost, storilnost, lenoba

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Delavnost, storilnost, lenoba

V zmedi ključnih pojmov, ki vplivajo na kakovost našega življenja, je včasih koristno narediti red in prepoznati, kaj delamo.

Živimo v času izkoriščanja, pritiska, da bi vsi delali za manj denarja, več in hitreje. No, nikoli ni bilo bistveno drugače glede pravic delovnih ljudi ... Le oblika se spreminja. Nekaj pa je vedno enako: kako se počutimo, ko smo srčno delavni, v storilnosti ali v lenobi.

Zatiranje človekove potrebe po počitku in omejevanje prostora za lastna, za gospodarje sveta nekoristna zanimanja, je očitno. Potem pa začneš misliti, da veljaš samo toliko, kot narediš ali pridobiš po zunanji oceni. Ali si za donosno delo ali nisi za nikamor. Nekoristen, osramočen.

Kdor se temu upira, išče ugodje, oddih, veselje, sanjari in izgublja čas v nekoristnih dejavnosti, naj bi bil len. Toda kdor želi zasesti prostor svojega veselja, graditi, kar ga oživlja, biti v tem, kar čuti kot najbolj svoje, ni len, je globoko povezan s svojim namenom, dejavno prizadeven, torej delaven. Ne prevzemajmo kot svojega hlapčevskega pogleda nase, ki nam ga vsiljujejo, in kjer naše veselje nima nobene vrednosti.

Kaj je res lenoba?

Lenoba je odpor do predanega dela, do vlaganja sebe v karkoli, nepripravljenost, da bi sodelovali z življenjem. Po lenobno prebitem dnevu smo utrujeni in prazni, razdraženi, ker to ni počitek. Navadno smo se borili z željo, ki ni našla poti do uresničenja. Lenoba je zavrtost, ujetost, nemoč, ne pa oddih za vračanje moči. Ljudje so lahko počasni ali lagodni, lahko radi počivajo, a to ne pomeni, da so leni. Lenoba ima v sebi nekaj rušilnega, kar učijo vse duhovne tradicije v naši zgodovini. Velja za greh, ker naj bi nas ločevala od našega bistva, ki želi ustvarjati. Kdor nas priganja k delu, ne zdravi naše lenobe.

Nedelja, praznik, proste ure so najboljša priložnost, da pogledamo, kaj delamo, kaj pa bi si želeli.

V ljubljeni dejavnosti kraljujemo, pa čeprav pol ure na dan, v storilnosti in prisili se počutimo hlapce, v lenobi pa ujetnike svojega odpora.

V katerem od teh svetov želimo živeti?


Oznake: osebna rast delavnost lenoba

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...