Pojdi na glavno vsebino

Dar resnice v odnosih

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Dar resnice v odnosih

Resnice se bojimo, a nam pomaga uresničevati sanje.

Resnice v odnosih se največkrat bojimo. Pričakujemo, da bo pobila naše upanje, ker bo pokazala, kaj vse ni možno in kako naše želje ne bodo mogle več živeti. Preplašeni čutimo, da vzdržujemo veselje do življenja z iluzijami in da ni pod njimi ničesar zanesljivega in trdnega. Tako čuvamo svoje sanje pred izgubo, drugega ne znamo.

In vendar prav odkrivanje resnice odpira poti. Ko vidimo, česa ne prejemamo in ne dajemo, se odpre obzorje utemeljenega upanja. Zagledamo svet onkraj svojih iluzij, kot bi se dvignili z letalom. Odlepimo se od tal, kajti iluzija se zdi polet, a je lazenje po tleh s plašnicami, vse možnosti so samo v naši glavi. Nobenega pravega oprijema ni, nobenega resničnega razgleda.

Resnica pa daje polet, če le presežemo bolečino prvega soočenja. Žalost je lahko zelo velika in rabi čas, da se razodene v vsem svojem trpkem bogastvu uvidov. A potem se znajdemo v višinah orla, ki vidi vse pod seboj, in lahko izbira svojo smer.

Upanje za kaj novega v odnosu se rodi potem, ko se potres umiri in zagledamo veliki odprti svet okoli ruševin, zelenje in izvire, cvetje in sadove na vejah.

Ne bojmo se resnice, glavno je, da je ne srečujemo sami in da imamo ob sebi roko, ki nas pospremi vanjo in ven. In svet se odpre.


Oznake: osebna rast odnosi iluzije resnica

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...