Pojdi na glavno vsebino

Čutiti več, čutiti vse

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Samo telo, ki si upa čutiti karkoli, se lahko razživi in prebuja v veselje do življenja.

Koliko sploh še globoko čutimo v vsakdanjem življenju?

Sposobni smo širokega, neomejenega razpona čustev, od smrtnega obupa do nevzdržne evforije, a v vsakdanjem življenju ne pride na vrsto skoraj nič. Lovimo se med razdraženostjo, hitenjem, eksplozijami jeze, padanjem v obupovanje in površnimi razvedrili, ki ne dajejo olajšanja. Naše telo, ki se razživi prav v močnih čustvih, pa pada v brezčutno praznino, trajno prestrašenost ali otopelost, ker mu ne pustimo ŽIVETI. To pa pomeni čutiti vse, kar se dogaja. Vključno z žalostjo, bolečino, odporom.

Razširjeno je prepričanje, da je žalost škodljiva in vsi se je otepajo. Rezultat pa je depresija ...Depresivnost, ki je tako razširjena, sploh ni žalost in se pojavlja prav zato, ker ne znamo več zares trpeti in žalovati. Razširjeno je prepričanje, da je žalost škodljiva. Če bi to naredili, bi se začelo celjenje in okrevanje, ki se ne more zgoditi brez pristnega in globokega srečanja z žalostjo. Vsako resnično slovo je možno šele po resničnem srečanju.

Tudi globoke sreče, ljubezni in navdušenja se optepamo. Naveličanost in utrujenost nas razjedata, ker nimamo občutka za svoje potrebe, za sanje, ki želijo, da odpremo roke, iščemo podporo in stopimo naprej med ljudi zares. Tudi strah pomaga, če ga znamo prehoditi. Le če si upamo čutiti do dna strah, nemoč, nezaupanje vase, se jih lahko odločimo preseči in se podati še v navdušenje, otroško pričakovanje, gorečnost srca, hrepenenje po priznanju … Šele v tej pripravljenosti na globoko in močno čutenje najdemo tudi izkušnje, v katerih dozorimo in se razcvetimo.

Živeti polno pomeni čutiti vse in se prav zato premikati iz živega trenutka bolečine v prav tako živ trenutek sreče.

Zato pomagamo sebi in drugim, če si dovoljujemo najrazličnejša in pristna čustva in tako spreminjamo sivo vsakdanjost v mavrično nebo. Med nevihtami, dežjem in sijočo jasnostjo odkrijemo, da je biti vedno živi nekaj velikega in izpolnjujočega, kar nam daje občutke vrednosti in smisla. Iskrene solze odpirajo src in zato vedno napovedujejo radost ... in vsa čustva imajo svojo name, svojo nalogo in svoje sporočilo, ker služijo življenju.


Oznake: osebni razvoj čustva vsakdanjost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...