Pojdi na glavno vsebino

Čas celjenja

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Čas celjenja

Marsikdo je ali bo zaradi celoletnega dogajanja še potolčen ali celo v ranah. Kako si lahko pomagamo?

Odgovor nam ponuja telo, ki se zna celiti. Tega se je naučilo v milijonih let razvoja. To znajo drevesa, priče starodavne mogočnosti preživetja.

Telo jasno zazna, da je poškodovano, in sproži v telesu prošnjo po pomoči in sodelovanju vseh organov. Ne domišlja si, da bo vse minilo samo od sebe …

Najprej na kraj nesreče pridrvijo celice, ki prepoznajo vse, kar hoče strupenega vdreti v odprta tkiva. Zaprejo pot kužnemu napadu, ki vnema rano in ustavlja celjenje. Tudi z našimi čustvi je podobno, ranjenost lahko odpre pot grenkobi, zameri, strupenemu naboju proti bližnjim. Ne dopuščajmo, da se to zgodi. Zaprimo vrata zameri in očitanju, da se lahko začnemo celiti.

Še druge celice ohranijo zapis napadalca, da smo postopno vse odpornejši in prebujeni do vsega, kar nas ogroža. Prepoznati, kar nam škodi, je ključnega pomena. Pomeni, da nismo naiven in lahek plen in da spomin gradi svoje poznavanje sveta, izkušnje za varnost. Upajmo si prepoznati, kar nam škodi, in to odkloniti.

Še druge celice vzpodbujajo rast zdravih tkiv in tkejo mrežo, ki ustavlja krvavenje in varuje, kar je ranljivega in potrebnega zaščitnega ovoja, da lahko živi. Zato je važno krepiti in negovati vse, kar nam daje veselje, moč, navdih. Ne moremo okrevati, če si ne damo časa in prostora za nove uvide, za uporabo izkušenj.

Le čista rana se lahko zarase. Negujmo jasnost in čistost srca.

Drevesa in živali se v stiski povežejo. Le ljudje se težko naučimo, da je možno okrevati le skupaj, in da pozornost do življenja v sebi vedno vključuje tudi druge.

Sposobnost samoobnove je vgrajena v naše bitje. UPORABLJAJMO JO! Šele če se ji posvetimo, lahko dojamemo njeno veliko moč.

Čas celjenja navznoter nas usposablja za vračanje v življenje navzven. Vzemimo si ga, to je ena naših temeljnih pravic. Opremljeni in zaceljeni v utemeljeni veri vase smo varni in prihodnost se odpre.


Oznake: osebna rast okrevanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...