Pojdi na glavno vsebino

Tvoje potrebe te kličejo

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Tvoje potrebe te kličejo

Zaskrbljenost za druge me mine, ko pogledam svoje kričeče potrebe.

Kateri je najhitrejši način, da si preženem bolečo skrb za drugega?

Kadar me začne skrbeti zdravje mojih odraslih otrok, se vprašam, ali dovolj naredim za svoje zdravje in kaj bi me lahko po pravici skrbelo. In misli odjadrajo v tisto smer, kjer lahko takoj naredim kaj pametnega, kar bo koristilo tudi njim.

Kadar pomislim, da kdo od mojih bližnjih trpi zaradi neke svoje težave, pomislim, kako je z mojim napredkom glede mojega značaja in odnosov in kaj delam, da bi naredila korak naprej. In skrb za drugega se umakne, ker se zdaj ukvarjam s svojim veseljem … in bom imela kaj dati tudi njim.

Kadar me zaskrbi prihodnost družinskega člana, pomislim na to, kaj zanemarjam glede svoje lastne prihodnosti … in imam takoj dovolj dela, da se zaposlim in najbližje rešim skrbi zame.

Skratka, biti kar naprej v skrbeh za druge je preusmerjanje svoje vesti in nam omogoča, da se ukvarjamo s tem, kar je delo drugih, namesto s tem, kar je naše delo. Delo, ki čaka, da bo opaženo in izpeljano v odgovornosti zase, ne povzroča skrbi. Predvsem pa drugim ne odtegne naše pozornosti.

Biti pozorni do drugih ni isto kot skrbeti. Podpirati ni isto kot skrbeti. Imeti radi ne pomeni skrbeti. Skrbnost ni zaskrbljenost.

nenehna zaskrbljenost za druge je megla, v kateri vlada sprenevedanje glede sebe (kaj vse jaz sem in znam, da se lahko ukvarjam z vami!), v odnosih zavladajo oblastno poseganje, obramba, nezaupanje in napetost.

Poskrbeti za jasnost naše odgovornosti do sebe in drugih pa je lepo in srčno, pomladno in sveže delo.

Vabljeni v pomirjeno pozornost do drugih, ki se začne, ko nahranimo svoje kričeče potrebe.


Oznake: osebna rast skrbnost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...