Pojdi na glavno vsebino

Bežati pred resnico

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Nekaj besed komentarja k zelo lepem pogovoru o sramu.

Ob poslušanju oddaje dveh zelo verodostojnih pričevalcev soočenja s sramom (D. Lorenčič in T. Flajs, link spodaj) sem razmišljala, koliko je v naši sredi teženj po sramotenju drugih in sebe. Neštetokrat slišim, da se druge obravnava poniževalno (lopov, reva, bedna oseba, duhovna reva ...), a tudi sebe ( idiot , reva, moral bi si dati brco, da se spravim pokonci, moje življenje je katastrofa itd.).

Zaradi vsega tega seveda nismo boljši. Nikogar ne vzpodbudimo, da bi se premaknil v plemenitejše območje sebe, ki seveda obstaja, sebe še najmanj. Ko navalimo na človeka tako, da se počuti bedno bitje, je odziv vedno enak: ljudje se skrijemo in naša prava podoba izgine. Iz kotanje, kamor se je zatekla naša potreba po časti in naša zavest o lastni moči, prileze mala pošast, ki bo živela nadomestno življenje: požrtvovalno ali objestno in nasilno, saj je vseeno, ker bo v vsakem primeru vse le videz.

Prizadevno-tesnobno vedenje, ki deluje pod pritiskom sramu, nas vodi v zlaganost in nesporazume. Druga varianta obrambe pred sramom-nasilje in objes t- pa nas tudi izključuje iz odnosov ljubezni in iskrenega spoštovanja. Poviti v svoje obrambe pred sramom lahko dosežemo, da nas ljudje občudujejo ali se nas bojijo, a pogum našega srca nam ni več dostopen.

Resnica hodi med nami kot zaničevana, a preroška izgnanka. Dokler je ne sprejmemo na svoj dom in ne pustimo, da spregovori in nam razkrije našo temo, blagoslova ni. In ne bo nam jasno, kaj nas čaka, ne bomo slišali njene prerokbe. Delamo stvari, katerih resnica nam ni razvidna in zato tudi ne slutimo posledic, ki jih ustvarjamo.

Vsak od nas ima lahko s tem kar dovolj dela. Začnemo pa lahko že takoj, če nehamo kritizirati druge in sebe in raje pogledamo, kaj nas boli v duši, kar si ne priznamo. In si ponudimo izhod, pomoč, roko na srcu, ki kliče v nove izbire.

Samo če se ne sramujemo sebe, smo dostopni za resnico. In če nikogar ne obravnavamo kot manjvrednega, tiho ali na glas.

Lahko postajamo preprosto in čisto samo ljudje, ki vidijo, kar je, in iščejo način, da bi iz tega naredili kaj, kar gradi.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/cas-za-manco-kosir/174382051


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...