Pojdi na glavno vsebino

Besede so filmi naše usode

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Vse besede, ki jih slišimo ali mislimo, so v resnici zelo kratki filmi, zgodbe, ki si jih pripovedujemo, a se jih navadno ne zavedamo.

Beseda ni konj? Morda pa.

Že dolgo vemo, da imajo besede ogromen vpliv na nas: naj bodo to samogovori ali pa besede drugih, vedno delujejo. Včasih gradijo in prinašajo otoplitev, še večkrat pa mrazijo in zasenčijo naše nebo. L.Giovannini, italijanska psihologinja, pravi, da niso potrebna mamila, da dobimo halucinacije, dovolj so besede. Če kdo ve, katera je naša šibka točka, in nas želi spraviti v težave, lahko v hipu pričara privid in doseže, da sodelujemo: v minuti postanemo pred njim tresoči otrok v plenicah (to pa pravim jaz). Še največkrat drugim to uspe popolnoma nenamerno, ker je dovolj karkoli, da naša krhka vera vase izgine in nehamo biti odrasli.

Vse besede, ki jih slišimo ali mislimo, so v resnici filmi. Imajo barve, zvočno kuliso, glavne junake in zgodbo, torej uvod, jedro in konec. Zanimivo je poznati svoje najljubše filme, ker imajo naslov, iz katerega je že jasno, kam vse pelje … ? Baje, kot pravi Michael HALL, trajajo ti filmčki povprečno 2 sekundi in se odvijejo z bliskovito naglico, v njih pa so naložena in maksimalno koncentrirana naša prepričanja oziroma scenariji. Ni ga lahko ujeti, a z malo vaje bo šlo.

Naredite majhen eksperiment. Recite sami pri sebi DENAR, USPEH, JAZ, SREČA ... karkoli. Lahko tudi imenujete določeno osebo. Opazite prevladujoči občutek. To je vaš zaključek filma. Najlažje namreč gre, če začnete pri koncu, torej pri OBČUTKU, s katerim se navadno misel na določeno zadevo zaključi. Je občutek navadno tesnoben, neprijeten? Krasen?  Zavrtite film nazaj in pokazalo se bo zaporedje scen, miselnih prehodov, ki so se sprožili takoj, ko ste izustili ali zaslišali določeno besedo.

Kdo nastopa v njem kot glavni lik? Kako se zgodba začne, zaplete in izide? Katere sposobnosti ima glavni junak? Morda se boste nasmejali, razveselili ali zgrozili. Vse je koristno.

Važno je vedeti, v kakšnih filmih živimo, in si ponuditi možnost spremembe!


Oznake: osebni razvoj besede samovzgoja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...