Pojdi na glavno vsebino

Ali to, kar zdaj delam, daje vrednost mojemu življenju?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ali to, kar zdaj delam, daje vrednost mojemu življenju?

Prava vprašanja nam vračajo življenje.

Na enem od zadnjih seminarjev Vere vase so vsi dobili kartonček, da so si nanj napisali vprašanje, ki pomaga, da se osredotočamo na svojo željo po ovrednotenosti in jasnosti delovanja.

"Ali to, kar zdaj delam, daje vrednost mojemu življenju?" Vprašanje ne zahteva filozofske poglobitve, je stvarno in se nanaša na trenutek, v katerem si ga postavimo. Sprašuje nas samo o tem, kar mislimo in delamo tisti hip.

Kartonček imam v denarnici in vsakokrat, ko jo odprem, ga zagledam. Že nekaj mesecev je tam in ugotavljam, kako take malenkosti postopoma spreminjajo življenje. Vprašanje nas pokliče, a obenem ne očita in ne zahteva, ima le vlogo skrbnega varuha. Samo obrne pozornost k temu, kar lahko pomaga bolj jasno videti, česa smo potrebni, in kaj narediti zase.

Narediti kaj zase ne pomeni, da moramo premakniti kaj velikega, radikalnega in vidno drugačnega. Že to, da kaj opazim, da torej NE PREZREM občutka, trenutka, ki mi razodeva, kar delam, je pomembno dejanje.

Da si ničesar ne očitam, a poskrbim za zdravilno potezo, pa je še korak več. Največ težav imamo namreč s tem, da ne vidimo, kaj povzročamo sebi in drugim (to se vedno dogaja skupaj). Potem pa nas zasujejo posledice in zastanemo v stiski, krivdi, slepi ulici.

Kot vsi vemo, ljubezen ne živi od velikanskih daril in velikih šopov rož, ampak od majhnih vsakodnevnih pozornosti, s katerimi nas ljubljena oseba obdaruje in hrani. Isto velja za ljubezen do sebe.

Podarimo si vsaj enkrat na dan trenutek ljubeče pozornosti in se vprašajmo: "Ali to, kar zdaj delam, daje vrednost mojemu življenju?"

Če je odgovor DA, občudujmo svojo zvestobo. Če je odgovor NE, opazimo, kaj nas ustavlja, si podajmo roko, poiščimo podporo in izberimo korak, v katerem bo zasijal topli DA, ki vrača življenje.


Oznake: osebna rast ljubezen do sebe

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...