Pojdi na glavno vsebino

Ali slišim prav?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Nekaj namigov, kako bi lahko ženske tudi drugače razumele, kar jim govori moški.

V prizadetosti, ko drugi kaj naredi, kar nas rani, si je to važno najprej priznati. Občutiti sebe je vedno prvi korak.

Naslednji pa je iskanje pravičnosti in upoštevanje drugega, ki ima pravico, da je njegovo sporočilo slišano tako, kot sam želi. Seveda je lahko bil neroden in morda je izzvenelo zelo grdo, kar je hotel povedati. Tudi kljub temu ostaja dejstvo, da je za nas dobro, da vemo, kaj je res nameraval, ne pa, da pripisujemo svojo interpretacijo.

Šele potem bomo lahko uspešno izrazile svojo potrebo po tem, da smo nagovorjene ljubeče. V njej ne bo zamere in preteklih senc, ampak čisto sporočilo o tem, česa smo potrebne zdaj in kar verjamemo, da želi dati.

Primer … za majhno vajo (po načelih Vere vase in izkušnjah Josipe v delu s pari- kot vse v tej rubriki).

-------------------------------------------------

Mož odločno izjavi, da bomo naredili nekaj pri hiši. Poglejmo svoje misli - občutke-interpretacije.

  1. Zaboli me, ko vidim, da hoče uveljaviti svojo voljo nad menoj.

Ko uveljavlja sebe, to pomeni, da se izraža. To ni nujno proti komu, je le potrjevanje svojega prostora … kot kadar pes renči. Na meni je, da enako trdno postavim svoje želje in ne odstopam. Oba stojiva na svojem prostoru. Potem lahko sledi dogovarjanje, v katerem oba dojameva, da bo treba nekaj narediti, da se vse premakne z mrtve točke, če nihče ne popusti.

Kaj sem pripravljena sprejeti in kaj on, da bova oba imela nekaj od tega?.....Diplomati dobro obvladajo te postopke! Razlika je le v tem, da v paru ni posrednika in da naj bi partnerja – ali vsaj eden od njiju – razvila te sposobnosti. Diplomat ne žrtvuje nobene od strani, rešuje vedno dostojanstvo obeh.Če sem torej diplomat jaz sama, naj bi ravnala enako- in ne bi žrtvovala ne sebe ne njega.

1.Zakaj ne čuti, da me tlači in ponižuje moje želje?

Če ne čuti, pomeni, da ne tlači in ponižuje namenoma. Mu lahko približam svoje čutenje? Lahko najprej ugotovim, ali ga zanima, kar čutim? Kolikokrat mu povem, kaj čutim (tudi ob lepih trenutkih), da lahko razume, kaj se dogaja v mojem notranjem svetu? Kaj bo imel od tega, da me čuti, če gledam z njegovega vidika?To je ključno vprašanje!

2.Zakaj se moram boriti in mučiti za svoje želje? To me boli.

Potegovati za to, kar želimo, ni muka, je izražanje moči. Če mi je mučno in odbijajoče, če mislim, da je to krivično, pomeni, da nočem odrasti in se učiti odraslega, vztrajnega izražanja sebe in obrambe svojih želja. Razmišljam o svojem odnosu do uporabe lastne moči in o tem, kako lahko to po malem vadim drugje, da bom znala tudi v tem odnosu narediti kakšen korak naprej. Če sem se kot otrok boleče borila za svoje želje (in neštetokrat podlegla), je to mimo. Iščem nove korake za tisto, kar želim in lahko dosežem danes, ko sem odrasla in želim živeti polno. Lahko sem kdaj otroška in ranljiva, a ne v tem položaju in zdaj.

3.Zamerim mu, da je tak.

Zameriti komu, da je, kar je, pomeni, da napadamo. Ne bo nam dal ničesar, če je ogrožen in če mu očitamo, da je, kar je.

Vprašanje je: katero potrebo čutim v sebi, kaj bi mi pomagalo dobiti, da bi čutila bližino in pomirjenost?

Kaj mi lahko da, kar navadno zmore in zna in mi je drago, da potolažim svojo prizadetost in da lahko potem mirno razmišljam naprej?

To pomeni, da zamere ne porinemo na dno ali zanikamo, ampak jo spremenimo v proces poravnave. Navadno to pomeni, da se pogosto vračamo na točki ena in dva in negujemo razumevanje in lastno moč obenem vsak dan po malem, s čutečim opazovanjem sebe, njega, besed in molka ...

Končni cilje je doseči občutek, da sva si blizu. Vreden je naše zavzetosti in predanosti, vztrajanja.

Z meseci in leti se v vsej veličini pokaže, da smo desgle nekaj velikega in nenadomestljivega, tako pri sebi kot pri njem.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...