Pojdi na glavno vsebino

Ali me čutiš?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ali me čutiš?

Če dolgo ali pogosto nismo globoko občuteni, telo otrpne in izginja iz zavesti, srce pa se zapira.Tako otrpnejo otroci. A prav isto se dogaja, če v svojem odraslem življenju pogrešamo gorečo občutenost vsak dan.  

Upada živosti ni vedno lahko zaznati, saj se človek lahko trudi biti aktiven, se ukvarja s športom in gibanjem, hodi v družbo. A čutiti sebe v svojem telesu je nekaj drugega. To zmoremo le, če smo pogosto in intenzivno občuteni. Nas kdo res nosi v svojem srcu in to čutimo s celim svojim bitjem?

Otrplosti se ne zavedamo tudi zato, ker ne ločujemo dobronamernosti od tega, kar drugi res lahko dajo. Nahranimo se lahko samo od resnične občutenosti, ki pa jo malokdo zmore. Kje jo najdemo?

V krogih in skupinah, kjer se ukvarjajo z duhovnostjo, je v ospredju hotenje, vrednota medsebojne ljubezni, in se navadno vlaga veliko truda v prijaznost, gostoljubnost, delavnost in uslužnost, a resnična medsebojna občutenost je bolj redka in manjka, če ni ozaveščeno, za kaj sploh gre. Kultura vljudnosti, obzirnosti in prijaznosti je gotovo boljša od nasilja in surovosti, a ostaja na površini in v družbi ne rojeva resnične humanosti, še zlasti ne, če se razmere zaostrijo. Naša globinska lakota po stiku ostaja nepotešena in rojeva sence, ki pa jih v otopelosti težko zaznamo in upravljamo. Bojimo se vsega, kar je grdo in neizgovorljivo, bojimo se drugih in sebe.

Zato sta zaprtost srca in otrplost telesa zelo pogost pojav in resnična povezanost je kljub dobri volji vseh vpletenih taka redkost. Pa smo vsi tako zelo potrebno podpore, tolažbe in toplega ognjišča. Srce se vname in zagori šele, ko ga vname drugo srce.

Prvi korak je, da se tega zavemo in opazimo, kaj se nam dogaja. Drugi pa, da se odločimo za pot ven, ki vedno obstaja, in bo zajela telo, globinsko čutenje in odprla srce.


Oznake: osebna rast čutenje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...