Pojdi na glavno vsebino

Ali jaz ali drugi

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ali jaz ali drugi

Če smo v drži ali - ali (ali dam prednost sebi ali drugemu), potem ne bo pravega zadoščenja ne zame ne za druge.

Morda bi lahko začeli novo leto z novim pristopom k odnosom.

Si vzeti čas zase. Se postaviti na prvo mesto. Si dati vrednost. Veliko tega slišimo in zelo je popularno, zato bi se zdelo, da vsi razumejo pomen vsega tega in da to delajo.

A žal danes te pojme razumemo iz svoje stare razklane drže (ali jaz ali ti), zato se vse to največkrat preobrazi v samoljubno razlaganje vsem, kako nam je, v iskanje poslušalcev, v izsiljevanje prednosti, v nezanimanje za drugega, v nesočutje in nepripravljenost na dajanje pozornosti. Poenostavljeno se izraža v izjavi neke mame «Če bom jaz srečna, bodo tudi otroci, zato bom skušala čim bolj uživati.« Ali nekega očeta družini, ki se pritožuje, da ga ni nikoli doma: «Mene veseli moje delo in prinašam denar, omogočam, da imate vse, kaj hočete več? Najdite še vi, kar vam je v veselje!«

Tako padamo iz ene skrajnosti v drugo. Od samožrtvovanja in preziranja svojih potreb, dušenja želj, od strahu pred kritiko in potlačeni od krivde se (občasno ali kar trajno) zaženemo v nekaj nasprotnega, kar naj bi bila pravica do sreče in ljubezen do sebe. Toda to se potem izraža kot pritisk in zahtevnost glede vsega, kar nam pripada, kot otopelost za to, kar potrebujejo drugi, kot popolna nepripravljenost na čustveno dajanje in srčen dialog. Obstaja še kaj drugega razen nihanja med tema dvema poloma, ki nas vedno spet vrača v razklanost?

Kajti navadno se tako odpovedovanje kot zagnanost za osebno srečo zatakne v polomiji odnosov.

Uresničenosti skozi vsakdanjost, v kateri ne razvrednotimo drugih in ne tlačimo sebe, pa je vrhunska umetnost. In vsaka umetnost, kot vemo, zahteva veliko vaje, da se rodi mojster.

Pot ustvarjalnega življenja se odvija ob vztrajnem učenju in podpori sorodnih duš in tu ne plačamo nobene cene razen tega, kar vložimo v učenje in vajo. Predvsem pa bomo vedno nagrajeni za vse, kar bomo vložili, ker s svojimi dejanji negujemo Življenje.

Posvetimo to leto prehajanju v nov slog delovanja, če si želimo potem pobirati sadove, ki bodo nahranili dušo in telo in naredili svet okrog nas prijaznejši do vsega, česar smo potrebni!

Odkrijmo moč besede SKUPAJ.


Oznake: osebna rast samouresničenje odnosi

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...