velikost črk:A A

za starše

Kaj je vzgojno?

Prav kratka misel o tem, kaj je po moje bistvo dobre vzgoje. Veliko se namreč govori o vrednotah, ki naj bi jih vcepljali otrokom, skoraj nič pa o resnici v družinskih odnosih.

Vzgoja je vse, kar se nam dogaja ob otroku in z njim. To vpliva nanj, ne naše vrednote. In ker otrok vedno sluti ali čuti, kaj je res, je važno, da vsa ta resnica prehaja tudi v besede, in da jo odkrito živimo. Tako otrok lahko dojame, da so besede in komunikacija vedno v službi odkritosrčne bližine. Tudi sam lahko čuti, da govorimo, kar resnično čutimo, in da so besede sredstvo za občutene stike, nikoli za prikrivanje, sprenevedanje in manipulacijo. Seveda ne nalagamo otroku svojih težav, a obenem mu ne prikrivamo, da iščemo rešitve, da jih še nimamo, da nam je težko. Otrok lahko prepričljivo doživlja, da ljubezen ostaja trdna v dobrem in hudem in da je on vedno na varnem, pa naj nam bo še tako hudo.

Vzgojno je le pretakanje resnice med nami in otrokom. Če starši med seboj in v svojem življenju živijo prosojno, čisto, v razkritosti, potem je tudi otrokovo življenje pregledno. Razkritost ne pomeni, da vedno vse pojasnjujemo in povemo, pomeni le, da so naši občutki otroku dostopni in naše besede verodostojne.

Samo resnični občutki med družinskimi člani nas povežejo.
Samo resnica v družini lahko obvaruje nas in otroke pred rušenjem odnosov.
Verujmo vanjo, ko skušamo vzgajati.

tiskaj tiskaj

Sorodni članki

Dobre novice o človeštvu

Kratka misel o dobrem, ki ga ne opažamo, ki mi jo je navdahnil Daniel Goleman.

Božična misel

Bralcem moje strani, ki so kristjani, posvečam svojo letošnjo božično misel.

Glasba za otroke in nas

Posredujem vam link na članek o glasbi za dojenčke. Zanimiv je zato, ker govori o tem, kako država novorojenim otrokom podari izbor kakovostne ...

Kot levi

Kratka misel za vse, ki težko prenašajo vsakdanje norenje na delu.

Obilje v času pomanjkanja

Življenjske krize, pretrese in razočaranja lahko razumemo tudi kot vabilo k odkrivanju naših najdragocenejših notranjih potencialov. Doživljanje ...